Masa Terrei este mai mare decât se credea până acum

 
Masa Terrei este mai mare decât se credea până acum 
Masa Terrei este mai mare decât se credea până acum 
FOTO: NASA

Masa Pământului este mai mare cu 0,005 - 0,008% decât se credea, potrivit noilor date oferite de sateliţii GPS, care sugerează în acest sens o influenţă a unui disc de materie neagră care înconjoară Terra, informează dailymail.co.uk, citând un studiu realizat de un cercetător american.

Încă de când s-a teoretizat existenţa materiei negre, dovezile concrete obţinute în acest sens continuă să îi tulbure pe oamenii de ştiinţă. Materia neagră este considerată un factor crucial pentru teoriile care explică expansiunea Universului şi modul în care interacţionează galaxiile. Se crede că reprezintă 27% din Univers, însă, în ciuda uriaşelor eforturi depuse de oamenii de ştiinţă şi a finanţărilor mari, experimentele nu au putut să-i confirme prezenţa.
Potrivit acestui studiu realizat de un cercetător de la Universitatea Texas, noile date oferite de mai mulţi sateliţi (GPS al SUA, GLONASS al Rusiei, Galileo din Europa) arată că un disc din ciudata materie neagră înconjoară Pământul la ecuator - având o circumferinţă de 70.000 de kilometri şi o grosime de 191 de kilometri -, astfel încât masa planetei noastre ar fi mai mare decât s-a crezut anterior.

Din calculele sale, profesorul Ben Harris spune că acest disc de materie neagră ar afecta forţa gravitaţională a Pământului şi ar oferi un plus de 0,005 - 0,008% masei stabilite de Uniunea Astronomică Internaţională.
Potrivit acestei organizaţii, masa actuală a Terrei este de 5.972.000.000.000.000.000.000.000 kilograme sau 5,9742×10 (la puterea 24) kilograme.

În 2009, cercetătorii de la Institute of Advanced Studies din Princeton, au spus că modificările de viteză ale navelor spaţiale, atunci când trec pe lângă Terra, ar putea fi explicate prin materia neagră asociată forţei de gravitaţie a Pământului.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, materia neagră înconjoară galaxiile din Univers şi este invizibilă pentru că nu reflectă lumina. Nu poate fi observată direct cu telescoapele, însă astronomii ştiu că există pentru că are efecte gravitaţionale asupra materiilor vizibile. De exemplu, galaxiile nu ar putea să se rotească aşa cum o fac şi să-şi menţină forma fără prezenţa acestei materii negre, spun savanţii.

Dacă informaţiile din noul studiu, publicate în New Scientist, se dovedesc a fi corecte, acest lucru înseamnă că sateliţii ar putea ajuta la dezlegarea unor mistere vechi care înconjoară materia neagră.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Nume*
07 Jan 09:08
Numai in anul acesta, sub glorioasa conducere a Plagiatorului Ponta, suprafata agricola a Romaniei s-a "largit" cu un milion de hectare!!!!

O crestere de cca. 12% si in consecinta o diminuare cu acelasi procent a subventiilor europene incasate de agricultoriii romani....
Răspunde
5 0
nelutiu
05 Jan 15:58
Această modificare nu ar fi mai spectaculoasă decât promisiunile liderului partidului PSD ajuns între timp şi premier deoarece aceste promisiuni au depăşit orice imaginaţie, din simple gogoşi electorale au devenit minciuni !
Răspunde
0 0
Nume*
07 Jan 09:07
4 Dear Nelutiu

Se vede ca nu esti deloc la curent cu marile descoperiri ale savantilor din politica de Dambovita.

In anii '90 cind au inceput retrocedarile terenului arabil confiscat de comunisti, s-a ajuns la concluzia pur stiintifica, precum teritoriul Romaniei a fost erodat de apele curgatoare, de Marea Neagra, Dunare, Prut si Tisa, de priurile, riurile si lacurile interioare, ajungind astfel sa-si reduca suprafata cu citeva mii sau sute de mii de hectare. Astfel s-a si trecut la actiune si a fost redusa imediat, chiar prin anii '90-'95, pina sa dispara vestitele IAS-uri, din ceea ce fusese retrocedat doar pe hartie, fiecarui roman... Motivul, drumurile si canalele de irigatii (de parca inainte n-ar fi existat!) Problema cea mai grava raminea aceea ca nu puteau restitui in integralitate terenurile, datorita acestei "intrari la apa" a RRomanicai!!!

Dupa intrarea in UE , in anul 2007, cind RRomanica a fost inregistrata cu 8,5 milioane ha teren arabil, si au inceput sa vina subventiile europene, in mod miraculos si spectaculos, suprafata arabila a RRoamniai a inceput sa creasca an de an, ajungind la fabuloasa crestere de 2 milioane ha (doua milioane hectare!!!!)

Asta doar asa, pentru a reduce cu cca. 11% subventiile acordate de UE taranilor romani si a-i "scurge" la Buget!!!!


HOTIE pe fata!
0 -3
Ovi
05 Jan 11:58
Pentru idiotii care dau voturi negative neargumentate: parerile voastre sint NULE.
Răspunde
0 0
Nume*
07 Jan 09:15
10 Dacacineva iti spune ca ai derapaje serioase in relatiile de comunicare cu ceilalti semeni, chestia asta ar trebui sa te puna pe ganduri...

Daca mai multi isi repeta acelasi lucru, inseamna ca nu este o gluma si ar trebui sa treci la masuri efective....
5 0
MIKI
04 Jan 19:14
Un mare savant în antichitate spunea: "Daţi-mi un punct de sprijin şi cu o pârghie răstorn pământul". Un om cu greutatea medie de 70 kg. ar trebui să apese pe o pârghie lungă de 575 miliarde de metri, Deci se poate.
Răspunde
4 -10
Ovi
04 Jan 17:33
Atit timp cit maimutele nu inteleg ca nu pot emite nici o decizie pina nu rezolva problema "celor N corpuri" vor orbecai in continuare in intuneric si prostie.
Masa Pamintului este in momentul de fata NECUNOSCUTA, poate o sa reuseasca idiotii sa priceapa asta int-un final.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?