Marş pentru AUTONOMIE, la Târgu Mureş. Mii de maghiari au ieşit în stradă UPDATE

UDMR înaintează Parlamentului un statut de AUTONOMIE
UDMR înaintează Parlamentului un statut de AUTONOMIE / FOTO: ghimpele.ro

Mii de maghiari vor participa, duminică după-amiază, la marşul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, organizat la Târgu Mureş.

Mii de maghiari din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita sunt aşteptaţi la Târgu Mureş, acolo unde va avea loc un marş pentru autonomia Ţinuntului Secuiesc.

Oamenii s-au îmbarcat în autobuze, în microbuze şi în maşinile personale încă de dimineaţă şi au plecat spre Târgu Mureş. Şi-au luat cu ei steaguri ale Ţinutului Secuiesc şi tot felul de pancarte. Marşul pentru Autonomia Ţinutului Secuiesc a început la ora 17:00, din faţa Monumentului Secuilor Martiri, din Târgu Mureş. Oamenii mărşăluiesc spre sediul Prefecturii, unde vor depune un memorandum pentru autonomie. Europarlamentarul Laszlo Tokes va susţine o alocuţiune.

Dupa ora 19.30, in Palatul Culturii din Targu Mures va avea loc o festivitate pentru decernarea premiilor 'Gabor Aron', la care se va intra doar pe baza de invitatie, iar restul participantilor la miting vor pleca spre case.

Prefectul judetului, Corneliu Grosu, a precizat ca din informatiile pe care le detine nu vor fi 'semnificative deplasari de personal' si ca majoritatea participantilor la miting vor pleca din Targu Mures la orele serii.

"Vor fi prezente mai multe formatiunii politice si non politice din tara si din strainatate, din Ungaria in special, din tara de la Covasna, Harghita si Mures, in special, probabil vor veni si din alte judete. Semnificative deplasari de personal nu vor fi (...) Se apreciaza, dupa spusele organizatorilor, pana in 2.500 de oameni, care vor preda prefectului un inscris in care se consemneaza existenta de facto a Tinutului Secuiesc, cu capitala la Targu Mures, pentru a fi transmis Guvernului. Am luat toate masurile ca sa preintampinam si sa evitam in totalitate orice evenimente care ar putea sa duca la manifestari neconforme cu ceea ce doresc organizatorii, cu linistea pe care si-o doresc locuitorii si, de ce nu, in conformitate cu autorizatia care a fost eliberata," a aratat prefectul judetului Mures.

Tokes: Ponta, principalul vinovat pentru deteriorarea relaţiilor româno-maghiare

Potrivit prefectului, nu va fi nevoie de suplimentarea numarului fortelor de ordine, intrucat "fiind un eveniment civic si civil ne asteptam sa se desfasoare cu discernamant, cu calm, cu responsabilitate".

Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat ca marsul si mitingul programate duminica au scopul de a sprijini doleanta de autonomie a secuimii si noul proiect de lege pe care organizatia doreste sa il propuna Parlamentului.

Premierul Victor Ponta este principalul vinovat pentru deteriorarea relaţiilor româno-maghiare, susţine fostul episcop, acum liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania. Autorităţile române caută să liniştească apele: drapelul Ţinutului Secuiesc poate fi arborat la orice manifestare care nu implică sedii publice, anunţă ministrul Titus Corlăţean. Tokes ameninţă însă cu "anul autonomiei". Primele acţiuni - o serie de mitinguri în secuime într-o "lună martie a iubirii".

"Răspunzătorul principal pentru deteriorarea relaţiilor romane-maghiare a fost chiar primul ministru al României, Victor Ponta. De anul trecut aceste relaţii au fost stricate în mod voit de USL şi, în cadrul acesteia, de PSD", spune Laszlo Tokes.

Mai mult, fostul episcop susţine că acţiunile pro-autonomie se vor intensifica.

"Evenimentul zilei libertăţii secuieşti se încadrează în acest an al autonomiei. Sperăm ca martia neagră care a pornit din Târgu Mureş va porni pe calea martiei dragostei, cum se spune. Concomitent cu regionalizarea României, năzuim la statutul special al regiunii Ţinutului Secuiesc", a mai spus acesta.

Demonstraţii în Europa

Demonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc au fost organizate duminică în Ungaria, dar şi în oraşe importante din Europa - Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm şi Zurich, şi America - în apropiere de Casa Albă, la New York, Cleveland, Los Angeles, Toronto şi Ottawa, relatează MTI. În Ungaria, demonstraţii au avut loc la Budapesta, Szolnok, Keszthely şi Sarospatak. Peste 1.000 de persoane de toate vârstele au protestat în faţa Ambasadei României de la Budapesta duminică după-amiaza. Steaguri ale Ţinutului Secuiesc şi Ungariei au fost fluturate de mulţime, iar numeroşi protestatari au purtat "steagul lui Arpad", simbolul unei dinastii medievale ungare. Numeroşi demonstranţi au venit îmbrăcaţi în costume populare secuieşti. De asemenea, unii au purtat o ţinută amintind de Garda Zdrenţăroşilor, o grupare paramilitară creată în anii '20, iar alţii au fost îmbrăcaţi în ţinuta de culoarea neagră a "Gărzilor Patriei din Carpaţi".

Demonstraţia din capitala ungară, organizată de către Asociaţia Pro Szeklerland (Ţinutul Secuiesc), a început la ora locală 16.00 (17.00, ora României) şi a fost programată să coincidă cu cele organizate în oraşe importante din Europa şi America de Nord. Mozes Arpad Gyorgy, preşedintele asociaţiei, a declarat că demonstranţi au susţinut cauza inclusiv la Los Angeles (California), în pofida faptului că evenimentul a avut loc la ora locală 6.00 (15.00, ora României).Secretarul asociaţiei Lajos Laszlo a dat citire unui mesaj al Ţinutului Secuiesc, în care secuii afirmă că doresc să îşi utilizeze limba maternă şi simbolurile şi în care au îndemnat ca limba maghiară să fie recunoscută ca limbă oficială. "Vrem autonomie, deoarece autonomia este singura soluţie acceptabilă", a subliniat el. Laszlo a declarat că aproximativ 3.000 de persoane s-au alăturat demonstraţiei de la Budepasta. El a adăugat că peste 30.000 de persoane au protestat la mitingul principal, la Târgu Mureş, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor (10 martie).
Demonstraţia de la Budapesta s-a încheiat fără incidente, cu puţin înainte de ora locală 18.00 (19.00, ora României), potrivit MTI.

La Târgu Mureş, participanţii au dat citire unei petiţii adresate Guvernului României, cerând autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, o regiune istorică în care trăiesc aproape jumătate dintre cei 1,4 milioane de etnici maghiari. Petiţionarii au cerut ca Ţinutul Secuiesc să devină o entitate separată în materie de acces la fonduri UE pentru dezvoltare. 

Demonstraţii pentru autonomia Ţinutului Secuiesc au fost organizate, de asemenea, la ambasade şi consulate ale României din Londra, Viena, Helsinki, Haga, Munchen Stockholm şi Zurich. În Statele Unite, proteste au fost plănuite la New York, Cleveland şi Los Angeles. Demonstraţii au avut loc şi în oraşele canadiene Toronto şi Ottawa.
Aproximativ 150 de persoane au demonstrat în Cleveland, la Biserica Saint Emeric, a declarat telefonic pentru MTI Lorant Csibi, organizatorul şi redactorul-şef al postului Bocskai Radio din oraş. Aproximativ 70 de persoane au participat la un program, la Biserica Reformată San Fernando Valley, în care au subliniat problema autonomiei secuilor prin rugăciuni, versuri şi muzică.Aproximativ 20 de persoane au participat la un flashmob, cu steagul secuiesc, în apropiere de Casa Albă, la Washington. La Viena, aproximativ 500 de persoane au participat la o demonstraţie pentru autonomia secuilor. La Helsinki, 35 de persoane au protestat în faţa Ambasadei României.
Aproximativ 70 de persoane au demonstrat în faţa ambasadei româneşti din Stockholm. Aproape 25 de persoane s-au alăturat protestului organizat la Bruxelles. "Scopul Consiliului Naţional Secuiesc este să obţină autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, ceea ce în secolul XXI înseamnă acelaşi lucru cu un statutul legal, liber şi independent naţional din secolul al XIX-lea", afirmă Consiliul pe site. Ziua de 10 martie marchează comemorarea execuţiei la Târgu Mureş, în 1854, a trei secui care au încercat să obţină autodeterminarea naţională.

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?