MARIOARA MURARESCU a MURIT, la 66 de ani, după o lungă suferinţă

 
MARIOARA MURARESCU A MURIT
MARIOARA MURARESCU A MURIT

MARIOARA MURARESCU a murit, la 66 de ani, după o îndelungată suferinţă. MARIOARA MURARESCU, faimoasa realizatoare de programe folclorice de la postul public de televiziune, printre care emisiunea "TEZAUR FOLCLORIC", a murit joi noapte, 30 ianuarie 2014, potrivit jurnaluldenordvest.ro. MARIOARA MURARESCU era internată de mai bine de şase luni în spital, suferind de cancer.MARIOARA MURARESCU A MURIT. Faimoasa realizatoare a emisiunii TEZAUR FOLCLORIC, MARIOARA MURARESCU, a încetat din viaţă în noaptea de 30 ianuarie, la vârsta de 66 de ani, după o îndelungată luptă cu cancerul.

Marioara Murărescu se afla internată, după o recidivă a bolii, în spitalul "Dr. Agrippa Ionescu", din Baloteşti – Ilfov.


Marioara Murărescu, confesiuni șocante de pe patul de spital

MARIOARA MURĂRESCU A MURIT. MARIOARA MURĂRESCU s-a născut în familia unui preot, după 18 ani de la căsătoria părinților ei. Despre copilăria ei, rememora: „Bunicul meu cânta la caval și mergea cu oile, era cioban. Pleca dimineața, venea seara, îl vedeam rar, mă lăsa dormind, mă găsea dormind. Dar găseam lângă patul meu, când mă trezeam, o crenguță cu alune, sau fructe de pădure, și știam că a trecut pe-acolo bunicul. Ziua mă jucam cu verișoarele mele, dar eram un copil mai retras."

A urmat Conservatorul din București, fiind o studentă eminentă, însă a trebuit să renunțe la planul de a deveni soprană, după o operație de amigdalită care i-a schimbat vocea. În al patrulea an de studii a fost marcată de profesorii Emilia Comișel și Gheorghe Oprea, care i-au îndreptat pașii spre muzica populară. De la ei a învățat să privească „folclorul ca pe ceva viu, care ne reprezintă, și prin care putem să cunoaștem neamul acesta”.
 

Marioara Murărescu se luptă pentru viaţă. Ultima recidivă a cancerului, DEVASTATOAREMARIOARA MURĂRESCU A MURIT. MARIOARA MURĂRESCU a debutat în radio. În calitate de realizatoare de televiziune, numele îi este inseparabil de emisiunea Tezaur folcloric, pe care a realizat-o aproape trei decenii pe postul TVR. În timpul comunismului a fost constrânsă, conform propriilor declarații, să facă anumite compromisuri: „Dacă aș fi cedat intenției cenzurii de a-mi politiza emisiunea mi-aș fi pierdut publicul; dacă nu cedam deloc, mi se suspenda emisiunea.”

MARIOARA MURĂRESCU A MURIT. MARIOARA MURĂRESCU a străbătut țara în lung și-n lat, căutând piese originale de folclor, pe care le-a adunat în arhiva folclorică a emisiunii.

MARIOARA MURĂRESCU A MURIT. MARIOARA MURĂRESCU a fost decorată la 14 aprilie 2009 cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler. În cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni, președintele Traian Băsescu a declarat: „Este pentru mine o decorare ușoară pentru că nu trebuie să explic. O știu toți românii, știu toți cât vă datorăm pentru răbdarea, tenacitatea cu care ați căutat în tezaurul folclorului românesc. Știm toți câtă bucurie ne-ați adus prin promovarea tradițiilor populare și mai ales prin promovarea unor artiști populari, capabili să pună în valoare piesele din tezaurul folcloric românesc. Permiteți-mi să vă mulțumesc în numele românilor și al meu personal.”

MARIOARA MURĂRESCU A MURIT. MARIOARA MURĂRESCU a fost diagnosticată în 2008 cu cancer de sân, suferind două intervenții chirugicale și mai multe ședințe de chemoterapie. Însă boala a recidivat după o vreme la tiroidă, ceea ce a făcut necesară o altă intervenție chirurgicală. În noiembrie 2012, ea declara că nu mai are motivația să se lupte cu boala, fiind hotărâtă să se bucure de familia ei. Din cauza bolii a trebuit să se pensioneze.Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Ioan Danila
02 Feb 19:49
Sa mai stins o Stea.
O stea a tradiţiei şi culturii româneşti.
Cei peste 30 de ani de activitate ca ostaş al culturii şi menţinerea folclorului românesc, ca tradiţie inegalabilă din cultura românilor a fost şi va rămâne o încântare pentru noi toţi românii şi sa făcut cunoscută în lumea întreagă.
Fie-i ţărâna uşoară.
Sunt sigur că Ministerul Culturii îi va găsi locul potrivit în rândul marilor oameni de cultură şi activitatea sa depusă în păstrarea şi răspândirea în lume a folclorului românesc.
Mărioara Murărescu, românii nu te vor uita.
Răspunde
0 0
ganea
01 Feb 11:24
Fiecare moare in locul lui , nu in locul altuia . Folclorul e sufletul poporului roman .
Răspunde
0 0
Dorina
01 Feb 11:11
Se zice ca este bine sa apreciezi pe cineva numai dupa realizarile lui ,nu dupa greselile lumesti care de altfel le avem toti.D na Murarescu a fost un om care a facut si a lasat ceva bun dupa DSa ,deci sa mu o judece te mirate cine.Domnul sa o odihneasca in pace si sa o ierte.
Răspunde
1 -2
mihai
01 Feb 10:36
Luati un pic de cultura aici: Another one bytes the dust !

Daca nu ne-ar fi scos eri albi cu emisiunile alea folclorice plictisitoare si interminabile poate, ar fi trait si acum .
Oricum, 60 este o varsta, noi nu stim daca apucam atat.
Răspunde
8 0
orion
31 Jan 19:33
De mortuis nihil nisi bene.
Unii o critica, si nu putini. Dar sa nu uitam ca imensa majoritate a oamenilor de cultura si arta provin din Epoca de Aur.
Epoca aceasta, neofanariota,neocomunista, ce-a lansat?
Va spun eu:mascarici in loc de actori, manelisti in loc de lautari,"pamfletari" in loc de scriitori si pupincuristi de tip nou ce-i inlocuisc cu succes pe cei de tip vechi. Mai sunt si up-to date.
Răspunde
4 -2
Aristide Buhosu
31 Jan 16:47
Oare calul din genericul emisiunii mai traieste?
Răspunde
3 -9
ELENA
31 Jan 16:04
Ce speranta de libertate ? Ea a dus-o bine si atunci si dupa "89 , ca doar tot excrocii aia ne conduc ! Adica , pruncii lor !
Răspunde
7 -5
Dany
31 Jan 15:55
Odineascäse în pace päcat a plecat devreme doar 66ani a realizat multe emisiuni frumoase condolențe familiei
Răspunde
4 -1
PINTILIE-BT.
31 Jan 15:30
== CORECT A FOST CU COMUNISTII ... DAR NE A DAT O SPERANTA DE LIBERATaTE , MERITA RESPECT : ==================
---------------= ----------------------------------======================---------------
Răspunde
3 -6
dan
31 Jan 15:12
Nu e bine sa te bucuri de raul nimanui dar pierderea doamnei mai sus citata este o poarte deschisa pentru multe talente ale tarii care nu au fost lasati de doamna Murarescu sa evolueze asa cum ar fi fost normal....prin urmare Dumnezeu sa o ierte dar va fi mai bine fara ea.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?