Mariana Câmpeanu: România va fi una din țările UE puternic afectate de îmbătrânirea populației

 
Mariana Câmpeanu: România va fi una din țările UE puternic afectate de îmbătrânirea populației
Mariana Câmpeanu: România va fi una din țările UE puternic afectate de îmbătrânirea populației

România va fi una din țările cu procentajul cel mai accentuat de îmbătrânire a populației din toată Uniunea Europeană, fapt ce va atrage după sine creșterea cheltuielilor cu pensiile în Produsul Intern Brut, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Social și Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, cu ocazia dezbaterii "Reforma Pensiilor - de la experți la public".

"Trebuie să avem în vedere că România va fi una din țările cu procentul cel mai accentuat de îmbătrânire a populației din toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi provocat atât de natalitatea scăzută, corelată cu mortalitatea infantilă, cât și de migrația forței de muncă, mai ales în rândul tinerilor. De asemenea, este necesar să luăm în considerare și creșterea speranței de viață. Tocmai de aceea, procentul cheltuielilor cu pensiile în PIB va crește și va fi unul din cele mai mari din Uniunea Europeană", a spus Câmpeanu, scrie Agerpres.

Potrivit acesteia, trebuie să se pună accent, în perioada următoare, pe creșterea productivității muncii. "În condițiile în care vor exista puțini salariați și mulți pensionari, doar creșterea productivității muncii va duce la sustenabilitatea sistemului de pensii. Ca notă generală, un sistem de pensii nu se poate schimba integral, ci doar pe componente", a subliniat Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii a admis că nivelul pensiilor din România este foarte scăzut, mai ales în ceea ce privește pensiile din sistemul public.

"Nivelul pensiilor din România este scăzut și trebuie găsite soluții pentru a susține acest sistem, în scopul sprijinirii generațiilor viitoare. Problema pensiilor este vitală și una dintre soluțiile ce pot fi adoptate se referă la menținerea în activitate a unei persoane pe un timp cât mai îndelungat", a subliniat Mariana Câmpeanu.

Dezbaterea "Reforma Pensiilor — de la experți la public" a fost organizată de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) și Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE). Cele două centre implementează proiectul amintit în perioada iulie 2013 — octombrie 2014, proiectul având ca obiectiv implicarea actorilor sociali într-un proces deliberativ de elaborare a unei propuneri de politică publică privind reforma sistemului de pensii în România.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 0
andra
02 Feb 14:00
Femeie, esti nebuna de legat cu astfel de declaratii ! Tu vrei sa cresti productivitatea muncii cu oameni ajunsi la varsta senilitatii si epuizati fizic ? Stii ce-i aia senilitate ? Ar trebui.ca si matale ai 66 de ani si asta nu iarta pe nimeni. Tu vrei productie cu mosi si babe in bastoane ? Pai tu poti vorbi ca nu esti muncita, in pozitia nesimtita pe care o ocupi poti "munci" si pana la 100 de ani. In loc sa va sfarmati creierii cum sa ridicati economia, industria, sa creati locuri de munca cu salarii bune, sa nu mai vindeti tara asta la straini (oricum deja e o colonie) veniti cu astfel de enormitati. Dati o lege a eutanasiei si la oameni si ati terminat balciul.

@Daniela - din pacate asta se urmareste, reducerea masiva a populatiei globului, este unul din obiectivele principale ale Noii Ordini mondiale (NWO). Citeste pe net despre asta si vei vedea cum lucrurile se leaga. Citeste despre China si politica unui singur copil.
Răspunde
3 0
Daniela
30 Jan 12:57
Sa vedeti ce o sa fie de acum incolo, cand tinerii nu vor mai face copii pt. ca nu au cu cine sa-i lase acasa (bunicii celor mici vor fi incadrati in munca ,iar varsta de pensionare va fi tot mai inaintata).
Răspunde
2 0
Lali Alb
30 Jan 12:34
baba idioata, va kakati pe voi atata, dati de lucru tinerilor. vreti sa crapam toti? acum esti acolo, maine... nu se stie!
Răspunde
13 0
iosif
30 Jan 10:36
babo cand erati in opozitie ati promis un milion de locuri de munca si salariu minim de 1000 de lei si acum vii si spui ca populatia inbatraneste si tineretul pleaca unde sunt promisiunile.decat sa promiti si nu poti indeplini mai bine sa-ti dai demisia mamaie.
Răspunde
10 0
Dorina
30 Jan 10:23
Pai madama se contrazice! Dupa ce de cand este la putere a vorbit si s a ocupat aproape numai de pensii si asistenta sociala si a adus aminte ca mai sunt si copii si tineretul pt care nu a faut aproape NIMIC. Sunteti de o incompetenta care va deranjeaza si pe d stra.DEMISIA
Răspunde
13 0
Victor P.
30 Jan 10:16
Doamna Ministru, va recomand calduros sa preluati exemplul Doamnei Iliescu...Ati da un semnal bun la nivel national in ceea ce priveste reimprospatarea populatiei. E drept ca mirositi a politica, ceea ce inhiba sitemul reproducator.
Mars cucoana, vezi ce alocatii au copii mai intai de-a vorbi !
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
15 0
Antonie
30 Jan 10:03
iN FRUNTE CU D-TA ,MADAME CAMPEANU CARE NE IMBATRANESTI SI MAI TARE! NU MAI STII CE GASELNITA SA MAI SCOTI, CA SA ASCUNZI INCOMPETENTA D-TALE.FRECI MENTA DEGEABA PE LA MINISTERUL D-LE,NU FACI NIMIC DECAT SA TE VAIETI IN STANGA SI IN DREAPTA PE LA TOATE TELEVIZIUNILE DE CU SEARA PANA DIMINEATA.SI VII CU ACELEASI FRAZE FARA DE NOIMA .N-AI FOST IN STARE NICI MACAR SA SCOTI DE LA MILIONARII ASTIA DE CARTON , CONDAMNATI DEJA,CATEVA MILIOANE DE EURO PENTRU ALOCATIILE COPIILOR!
Răspunde
14 -2
Jan
30 Jan 09:57
Iata cate adevaruri fundamentale poti afla cand te uiti in oglinda ! Bine ca s-a uitat acum, ca in curand va da-n mintea copiilor.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?