Marș pentru solidaritate interetnică la Cluj, după incidentele de la Valea Uzului

 

Un eveniment menit să promoveze ”solidaritatea interetnică” are loc sâmbătă seară la Cluj, după incidentele petrecute joi la cimitirul de la Valea Uzului. 

”Nu vom fi manipulați. Ieşim din nou în stradă pentru o Românie europeană, incluzivă, fără şovinism, rasism şi cult al urii” - este mesajul organizatorilor unui eveniment care are loc la Cluj, la două zile după incidentele tensionate de la Valea Uzului.

Evenimentul va începe sâmbătă seară de la ora 19.00 în Piața Unirii din Cluj. 

Iată mesajele postate în română și maghiară pe pagina evenimentului, de organizatori. 

RO
Clujeni pentru solidaritatea interetnică!

Nu vom fi manipulaţi!
Nu ne vom scuipa în faţă prietenii şi vecinii pentru că aşa vor nişte politruci în căutare de scandal şi voturi.
Nu ne vom sacrifica liniştea din cauza isteriilor etnico-naţionaliste.
Nu vom accepta violenţa şi provocările.
Români, unguri, nemţi, romi, ce-om mai fi, suntem cetăţeni demni şi lucizi.
Ieşim din nou în stradă pentru o Românie europeană, incluzivă, fără şovinism, rasism şi cult al urii.

HU
Kolozsváriak az interetnikus szolidaritásért!

Nem hagyjuk magunkat manipulálni!
Nem fogjuk leköpni a barátainkat és szomszédainkat csak azért, mert egyes botrány- és szavazatlesők ezt akarják.
Nem fogjuk feláldozni a békénket az etno-nacionalista hisztéria oltárán.
Nem fogadjuk el az erőszakot és a provokációt.
Románok, magyarok, németek, romák vagy bármi más lennénk, öntudatos, tisztafejű polgárok vagyunk.
Ismét az utcára vonulunk, egy inkluzív, rasszizmus-, sovinizmus- és gyűlöletbeszédmentes, európai Romániáért.

Poliţiştii IPJ Bacău au anunțat vineri că au deschis un dosar penal pentru distrugerea porţii de acces în cimitirul din Valea Uzului, informează Jandarmeria Română.

"Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău a efectuat lucrările specifice necesare identificării criminalistice. Având în vedere aspectele constatate la faţa locului, respectiv distrugerea porţii de acces în cimitir, s-a dispus constituirea unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere", arată sursa citată.

Distrugerea porții, dar și smulgerea unor cruci maghiare din cimitir, au avut loc în momentul în care sute de persoane cu steaguri românești au forțat intrarea în cimitir. Mai mulți etnici maghiari care au încercat inițial să blocheze intrarea au renunțat la rezistență și s-au retras, sub protecția jandarmilor. Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Tovarashii au devenit GAGAUZII europei !
08 Jun 09:56
Le-au fabricat muscalii o ''istorie'' rupta de realitate si ii folosesc la PROVOCARI ORGANIZATE la adresa tuturor vecinilor. Mai intii au PROFANAT crucile EROILOR ROMANI din cimitir dar au spus ca habar nu au cine a facut-o si nici de ce !??? Apoi, brusc s-au adunat 1000 (o mie) de tovarashi gagauzi pentru a interzice acessul in cimitir romanilor care doreau sa isi respecte EROII. De unde stiu ei unde este EXACT pozitia soldatilor in cimitir este un mister, dar si mai mare ce cauta soldati hunguri si austrieci acolo, acestia fiind in NAVALITORI in casa altuia !!!
Brusc 1000 de agitatori afla de acel cimitir intretinut din banii romanilor si nu din munca benevola si INTERZIC accesul romanilor in acest cimitir !!!? Unde sa mai pomenit asa ceva !!!? In ce an sintem sa te comporti ca niste agitatori de pe vremea muscalilor !? Ce au gindit acei 1000 (o mie) de indivizi cind au fost chemati si au venit intr-un loc de care habar nu aveau pina sa li se ''explice'' istoria acelui cimitir !!!?
Actiunea actuala face parte din directia trasata de kaghebe de a PROVOCA, AGITA si interveni contiunuu in TREBURILE INTERNE ale tarilor vecine care ar trebui sa le dea reject si sa le limiteze avantajele unilaterale obtinute !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?