Mamografia ar putea să accelereze cancerul la sân, arată un nou studiu

 
Femeile expuse la radiaţii înainte de vârsta de 20 de ani au un risc cu 2.5% mai mare de a se îmbolnăvi de cancer mamar, spun cercetătorii olandezi.

Oamenii de ştiinţă olandezi au analizat şase studii anterioare, pentru a putea concluziona care este efectul unei expuneri la radiaţiile din timpul mamografiei, în cazul femeilor predispuse la cancer la sân.

"Femeile care au fost expuse înainte de vârsta de 20 de ani şi care sunt predispuse la îmbolnavire au un risc cu 2,5% mai mare de a se îmbolnăvi de cancer mamar", a declarat epidemiologistul şi cercetorul de la Centrul Medical Groningen din Olanda, Martine Jansen-van der Weide, citat de health.com


Studiul  conţine şi o analiză a celorlalţi factori care influenţează cancerul la sân, aşa cum sunt vârsta pacientului, vârstă la prima alăptare, şi vârsta la prima menstruaţie.

Aceste noi descoperiri sunt în contradicţie cu recomandările făcute de americani, în noiembrie, care recomandă realizarea anuală a unei mamograme.

Pe de altă parte, olandezii au descoperit că expunerea, la o vârstă înaintată, la radiaţiile unui aparat de mamografie, măreşte cu 1.5%  riscul de îmbolnăvire. Cu toate acestea, ei recunosc că mamogramele îşi au importanţa lor, dar recomandă o atenţie deosebită în cazul femeilor predispuse la acest tip de cancer.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?