Mai multe persoane au solicitat Ambasadei române la Tel Aviv sprijin pentru evacuarea din Gaza

 
Foto: Realitatea TV
Foto: Realitatea TV
Ambasada României la Tel Aviv a primit solicitări de asistenţă consulară din partea a mai multor persoane, în vederea părăsirii zonei de conflict din Gaza, informează un comunicat al MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români aflaţi în Fâşia Gaza să contacteze Ambasadele României la Tel Aviv şi la Cairo pentru a demara formalităţile de ieşire din teritoriu, precizând că este pregătit să acorde asistenţa necesară românilor care solicită repatrierea. 

În cazul în care alţi cetăţeni români vor solicita sprijinul autorităţilor române pentru părăsirea Fâşiei Gaza prin Israel, MAE, prin misiunile diplomatice din zonă, va acorda întreaga asistenţă necesară. Aceasta constă în obţinerea aprobărilor autorităţilor israeliene, eliberarea documentelor de călătorie dacă este cazul şi asigurarea tranzitului teritoriului israelian până în Iordania.

De altfel, pentru o gestionare eficientă a solicitărilor de sprijin venite din partea cetăţenilor români, echipa consulatului de la Tel Aviv a fost întărită, precizează MAE.

Sute de străini au părăsit Fâşia Gaza încă de la primele ore ale dimineţii, după ce Israelul a deschis punctul de trecere de la Erez special în acest scop. În marea majoritate a cazurilor este vorba despre femei căsătorite cu palestinieni şi de copiii lor.

Intensitatea bombardamentelor israeliene şi iminenţa unei invazii terestre despart familii şi trimit oamenii în pribegie. Străinii care au trecut graniţa cu Israelul aveau paşapoarte ruse, americane, norvegiene, turce, ucrainene şi moldovene. Evacuarea a fost intermediată prin uriaşe eforturi diplomatice.

"Ambasada (Autorităţii Palestiniene, n.r.) ne-a ajutat foarte mult astfel încât noi să putem pleca din Gaza. Coordonarea s-a făcut prin ambasadă şi suntem foarte recunoscători ambasadei noastre din Moldova", a declarat una dintre femeile care a părăsit Fâşia Gaza.

Mişcarea Hamas a cerut tuturor palestinienilor să protesteze într-o "Zi a Mâniei" faţă de acţiunile statului evreu în Gaza. Răspunsul guvernului israelian a fost prompt: Cisiordania a fost şi ea închisă complet de teama atentatelor sinucigaşe, iar în Ierusalim numărul patrulelor a fost dublat.

Galerie video

Sute de străini au părăsit Fâşia Gaza încă de la primele ore ale dimineţii
Sute de străini au părăsit Fâşia Gaza încă de la primele ore ale dimineţii
Printre persoanele care au părăsit astăzi Fâşia Gaza nu se află însă niciun român
Printre persoanele care au părăsit astăzi Fâşia Gaza nu se află însă niciun român

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?