Lupte grele în DNA pentru salvarea lui Petre Tobă. Rechizitoriul procuroarei Mirică, infirmat

 

 Actul de trimitere în instanţă a fostului ministru de Interne, Petre Tobă, semnat de procuroarea Florentina Mirică, a fost infirmat de şeful interimar al Secţiei a I-a de combatere a corupţiei din DNA, procurorul Dănuţ Volintiru, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro. Soluţia dispusă de Mirică era în analiză de la începutul lunii. Nemulţumită, Mirică a cerut CSM să îi aprobe transferul din DNA la Parchetul Capitalei. Cererea ei va fi luată în discuţie de CSM pe 26 noiembrie.Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, a fost pus sub acuzare în septembrie 2016 pentru infracţiunea de favorizarea făptuitorului în dosarul cheltuielilor ilegale de la serviciul secret al MAI. Tobă ar fi refuzat să desecretizeze documente justificative privind cheltuirea de către şefii DIPI şi de către fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a unor fonduri operative. Oprea şi foştii şefi DIPI, Nicolae Gheorghe, zis Geo, şi adjunctul lui, Rareş Văduva – veniţi de la SRI „să reformeze” DIPI – au fost deja trimişi în judecată într-un prim dosar.

Potrivit DNA, şefii DIPI ar fi tocat banii pentru protocol şi articole de lux pentru fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea. De exemplu, a fost cumpărat un parfum Clive Christian de 3700 de lei pentru ministrul Oprea sau un Audi A8 în valoare de 410.000 de lei, adică 90.000 de euro. Banii s-ar mai fi cheltuit şi pe fleacuri pentru Centrul de Pregătire DIPI de la Dumbrăviţa, din judeţul Braşov: căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, mingi de volei, etc.

Aceasta în timp ce agenţii secreţi de la talpa serviciului îşi plăteau singuri sursele sau unele operaţiuni. Un poliţist de la Diviziunea Autoprotecţie a DIPI, care a primit statutul de martor cu identitate protejată şi numele fictiv de “Cristian Simion”, a declarat la DNA:

„Nu mi s-a încredinţat vreun autoturism sub acoperire, fiind multiple situaţiile în care mă deplasez în interes de serviciu cu maşina personală. Am în dotare un reportofon simplu pe care îl apreciez la un preţ de circa 200-300 de lei maxim, precum şi un telefon mobil de serviciu de tip vechi al cărui preţ îl apreciez la maxim 100 de lei, fără browser de internet, fără ecran tactil (…) De obicei mă confrunt cu situaţii în care, deşi implementez informaţii în sistemul DIPI, nu îmi sunt decontate cheltuielile operative şi nu mi se aprobă recompensarea corespunzătoare a surselor, în raport cu calitatea şi cantitatea contribuţiei acestora, fiind situaţii în care plătesc din bani personali”, a declarat agentul DIPI la DNA.

 Citește continuarea pe g4media.ro

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?