Lumina Sfântă a ajuns în România

Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Foto: Octav Ganea / Inquam Photos Foto: Octav Ganea / Inquam Photos Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Lumina Sfântă s-a aprins, sâmbătă, în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim. Ea a fost adusă în România de către o delegaţie a Patriarhiei Române, urmând să fie împărţită în toată ţara credincioşilor care vor fi prezenţi în biserici la slujba de Înviere.O delegaţie condusă de Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a adus Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu un avion special, închiriat de Patriarhie.

"Cu ajutorul lui Dumnezeu şi anul acesta Patriarhia Română a trimis o delegaţie pentru a aduce Lumina cea Sfânta de la Mormântul Izvorător de viaţă", a afirmat Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

De la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, delegaţiile protoieriilor din Arhiepiscopia Bucureştilor şi ale celorlalte eparhii ale Patriarhiei Române vor lua Lumina pentru celelalte zone ale ţării.

Sfânta Lumină va fi oferită la slujba de Înviere din Bucureşti, de la miezul nopţii, de către Patriarhul Daniel, clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.

Delegaţia BOR participă pentru a zecea dată consecutiv la slujba Sfintei Lumini de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Mii de pelerini au aşteptat în Biserica Mormântului Sfânt venirea Luminii Sfinte, considerată cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă.

Ritualul aprinderii focului sfânt este considerat miraculos şi are o tradiţie de peste un mileniu. Patriarhul Ierusalimului intră în capela în care se află mormântul lui Iisus Hristos, cu 33 de lumânări neaprinse în mâini. Este un număr biblic, ce simbolizează vârsta pe care o avea Mântuitorul când a fost răstignit.

Înainte de a coborî după Lumina Sfântă, patriarhul este verificat de poliţiştii israelieni, care se asigură că nu are la el nici o sursă de foc.

Potrivit ritualului, Patriarhul înconjoară de trei ori mormântul, apoi îngenunchează în faţa lespedei de marmură şi se roagă pentru pogorârea Sfintei Lumini.

După producerea acestei minuni, cele 33 de lumânări se aprind, iar Patriarhul iese din mormânt şi împarte Lumina credincioşilor din biserică. De aici, este împărţită în această noapte în toată lumea pentru a marca Învierea Domnului.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?