Lovitură pentru promisiunile PSD, impozitul zero poate dezechilibra bugetul

 
Dăncilă anunţă că Guvernul merge mai departe cu proiectul de rectificare bugetară fără avizul CSAT
Dăncilă anunţă că Guvernul merge mai departe cu proiectul de rectificare bugetară fără avizul CSAT

Eliminarea impozitului pe venit pentru medici și profesori, o măsură promisă de PSD pentru ianuarie 2019, ar provoca o gaură la buget de 1,3 miliarde lei. Avertismentul apare într-un document al Ministerului Finanțelor care recomandă „prudență” în eliminarea impozitului. „Impactul bugetar al scutirii de impozit pe veniturile din salariile obținute de către medici și de către personalul didactic din învățământ este negativ, fiind în sumă de 466 milioane lei, respectiv de 922 de milioane lei, în anul 2019”, spun Finanțele, într-un document trimis în Parlament pe 26 noiembrie, semnat de secretarul de stat Attila Gyorgy şi citat de stiripesurse.ro.

În acelaşi document se arată că măsura propusă pune în pericol chiar ţintele asumate şi urmărite de instituţiile europene.  „În condițiile în care politica bugetară acționează în marja maximă de manevră permisă de reglementările europene, respectiv de deficit bugetar planificat aproape de limita de 3%, recomandăm prudență în elaborarea și/sau modificarea actelor normative care oferă scutiri, deduceri sau facilități fiscale”, mai spune ministerul.

Pe de altă parte, raportul atrage atenţia că prin adoptarea acestor scutiri de impozite exsistă riscul ca şi alte categorii de contribuabili să facă solicitări similiare, ceea ce ar duce la o şi mai mare dezechilibrare a bugetului.

În programul de guvernare al cabinetului Viorica Dăncilă, votat în Parlament, la capitolul măsurilor este prevăzut 0% impozit pe venit pentru medici, de la 1 ianuarie 2019.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?