Lovitură pentru copiii orfani. Ar putea să nu mai fie cazați în centre de plasament

 

Copiii orfani nu vor mai putea fi cazaţi în centre de plasament, începând de anul viitor. Potrivit unei legi noi, care intră în vigoare la 1 ianuarie, autorităţile trebuie să îi asigure fiecărui copil care nu are părinţi un mediu de viaţă familial.

Dacă un copil nu poate fi crescut de părinţi, trebuie să facem tot posibilul să fie plasat la rude, într-o familie substitutivă sau la asistent maternal, şi nu în instituţii colective, care nu pot oferi condiţiile necesare unei dezvoltări armonioase din punct de vedere emoţional, spun iniţiatorii. Astfel, legea adoptată de Parlament majorează de la 3 la 7 ani vârsta până la care se interzice plasamentul copiilor într-un serviciu de tip rezidenţial.

Fac excepţie cei care au nevoie de îngrijiri speciale. Iniţiator al proiectului, deputatul Oana Bâzgan subliniază că instituţionalizarea copiilor a fost dovedită ca nocivă de către multiple studii ştiinţifice şi are efecte ireversibile asupra comportamentului minorilor:
Acest proiect legislativ va face diferenţa pentru aproximativ 7.200 de copii care sunt astăzi instituţionalizaţi în centre mari rezidenţiale. Cel mai mare studiu care s-a realizat vreodată în lume a avut loc la Bucureşti şi arată foarte clar că instituţionalizarea are un impact ireversibil asupra materiei cenuşii, dar dacă reuşim să punem aceşti copii într-un climat de familie, aceştia se dezvoltă mult mai bine şi au un IQ mult mai mare. Dincolo de cifre, dincolo de impactul economic, care în acest caz este negativ, este vorba de oameni, de copii, de suflete care gândesc, care iubesc şi care de prea multe ori suferă.

Propunerea legislativă a fost susţinută de toate grupurile parlamentare ai căror reprezentanţi au subliniat că fiecare an în plus întrun mediu familial este un câştig pentru copii. În plus, va ajuta şi la o mai bună integrare în caz de adopţie. Proiectul de lege a fost trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, potrivit rador.ro.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Jan
05 Nov 05:04
Nu institutionalizarea e nociva si loazele analfabete puse pe furat si ciordit angajate acolo ! Se trece la sistemul barvenet si se vor da copii unuia si altuia pentru bani iar apoi multi se vor bate sa ia citi mai multi copii sa faca soola mare si tare ! Au fost injurati altii cind mizeria e acasa ... de ce nu are grija biserica de copii !!!? E ocupata sa convinga duhul sfint cit de sfinti sint muritorii !!!?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?