Liderul sârbilor din Bosnia doreşte divizarea ţării după modelul cehoslovac

 
Foto: daylife.com
Foto: daylife.com
Liderul sârb bosniac Milorad Dodik este favorabil divizării Bosniei după modelul cehoslovac şi aderării individuale a noilor state rezultate la Uniunea Europeană, a declarat el într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul croat Jutarnji List, citat de AFP.
"Propunem ca Bosnia să fie transformată într-o federaţie în cadrul căreia unităţile federale se vor bucura de dreptul la autodeterminare", a spus Dodik, premierul Republika Srpska(RS), entitate sârbă care, alături de Federaţia croato-musulmană, formează Bosnia după războiul din 1992-1995.

"De ce să nu facem ca Cehoslovacia, pentru a ne regăsi ulterior toţi în UE?", a adăugat el.


În 1993, Cehoslovacia s-a divizat amiabil în Republica Cehia şi Slovacia, iar cele două ţări au aderat la UE în 2004.

"Ne putem pune de acord pentru a nu recurge la această posibilitate (de autodeterminare) timp de cinci sau zece ani. Dar dacă în acest timp nu reuşim să construim nimic, ce este mai logic? Un nou război? Eu nu voi face acest lucru", a spus premierul sârb bosniac.

Acordul de pace de la Dayton, Statele Unite, care a pus capăt războiului din Bosnia, nu permite entităţilor, care dispun de o amplă autonomie, să facă secesiune.

La mai bine de 13 ani de la conflictul soldat cu circa 100.000 de morţi, Bosnia nu a reuşit să îşi consolideze instituţiile centrale, care rămân în continuare fragile.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?