Criza imigranților. Statele membre ar putea avea deficite mai mari pentru a face față costurilor

 

Liderii Uniunii Europene au discutat asupra posibilității de a permite statelor zonei euro să aibă deficite mai mari, pentru a face față costurilor crizei migrației. Potrivit unor oficiali ai UE, nu s-a ajuns la o poziție comună, în acest sens, relatează Reuters.

"Ceea ce a fost discutat și menționat de mai mulți vorbitori este faptul că acest cost suportat de țări din cauza situației refugiaților ar trebui luat în calcul în Pactul de stabilitate. Țările ar trebui să aibă posibilitatea să beneficieze de anumite excepții și să li se recunoască anumite calcule, dar nu a existat un acord astăzi", a spus reuniune cancelarul austriac, Werner Faymann, precizând că susține o astfel de măsură.

În schimb, cancelarul german, Angela Merkel, a fost prudentă din acest punct de vedere.

"Trebuie să verificăm foarte atent și trebuie să vedem care sunt de fapt costurile. Nu am încă o poziție fermă în privința acestui subiect", a declarat Merkel după reuniunea de joi.

De altfel, prudența a fost predominantă în declarațiile oficialilor UE.

"Este încă foarte dificil de estimat impactul evenimentelor în desfășurare asupra finanțelor publice ale statelor membre. În acest stadiu opinia noastră este că nu există suficiente informații pentru a ajunge la concluzia că ar trebui activată ca principiu o anumită clauză de derogare în pact", a declarat un oficial de rang înalt.

UE mobilizează 1 miliard de euro pentru agențiile ONU care îi ajută pe refugiați

 

La 11 septembrie, miniștrii de Finanțe ai UE au cerut Comisiei Europene, executivul UE, să ia în considerare impactul acestei situații de urgență când va analiza bugetele naționale în săptămânile următoare. Chestiunea a fost discutată de liderii UE într-o reuniune privind criza migrației.

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, care răspunde de supervizarea bugetelor din zona euro, a fost de acord să examineze impactul economic al crizei migrației și să-și prezinte concluziile la 5 octombrie, când miniștrii din zona euro se vor reuni în Luxemburg.


Statele din zona euro urmează să-și înainteze proiectele de bugete Bruxellesului la 15 octombrie.

Comisia Europeană are autoritatea să trimită înapoi proiectele de buget și să solicite schimbări, datorită noilor reguli adoptate după criza datoriei din 2009-2014 din zona euro. Dacă Executivul comunitar admite existența unor "circumstanțe excepționale", le poate permite statelor membre să aibă deficite mai mari, dar sub limita de 3% din PIB.

De la începutul anului, în jur de 500.000 de migranți au ajuns în UE, plecând din țările lor din cauza războiului și a sărăciei.

Hollande: Ţările care vor refuza aplicarea cotelor să îşi pună întrebări privind apartenenţa la UE

 

 

Ţările europene care vor refuza să aplice cotele privind distribuirea refugiaţilor trebuie să îşi pună întrebări privind locul lor în Uniunea Europeană, a avertizat preşedintele Franţei, Francois Hollande, înaintea summitului UE.

"Ţările care nu împărtăşesc valorile noastre, care nu vor să respecte aceste principii, trebuie să înceapă să îşi adreseze întrebări despre locurile lor în Uniunea Europeană", a declarat Francois Hollande, potrivit AP, înainte de începerea reuniunii Consiliului European.

Hollande s-a referit la ţările care contestă decizia de distribuire a refugiaţilor conform cotelor obligatorii stabilite de Uniunea Europeană.

România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?