Lia Savonea îl acuză pe președintele Iohannis că subminează autoritatea CSM

 

Lia Savonea a făcut un apel public joi la președintele Klaus Iohannis ”să respecte independența justiției” și îl acuză, într-un comunicat transmis în nume propriu, pe șeful statului că subminează autoritatea și rolul constituțional al Consiliului.Președinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, o judecătoare apropiată de Dragnea și PSD, a făcut un apel public joi la președintele Klaus Iohannis ”să respecte independența justiției” și îl acuză, într-un comunicat transmis în nume propriu, pe șeful statului că subminează autoritatea și rolul constituțional al Consiliului.

Savonea a făcut aceste acuzații în contextul anunțării de către Klaus Iohannis a referendumului pe justiție și a consultărilor avute la Palatul Cotroceni cu reprezentanții magistraților și ai societății civile.

”Temeiul invitației Președintelui României (la consultările de la Cotroceni – n. red.) a vizat „modificările recente și succesive aduse legilor justiției, ce au generat reacții atât în plan intern, cât și european”, iar, în deschiderea întâlnirii, a precizat că acţionează ca mediator la această dezbatere. Cu toate acestea, a rezultat că dispoziţiile art. 80 alin. 2 teza finală din Constituția României, ce prevăd că „Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului”, ar fi determinat, cu necesitate, o altă configurare a cadrului întâlnirii, iar nu doar între instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti, asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi ONG-uri”, se arată în comunicatul transmis de Savonea.

Ea susține că dezbaterea de la Cotroceni dintre președinte și reprezentanții magistraților nu rezolvă problemele justiţiei ”care sunt complexe, recurente și constante în timp”, iar cadrul în care întâlnirea a avut loc ”nu era cel menit să realizeze acest deziderat, ci dimpotrivă, față de momentul ales, respectiv în campanie electorală, există riscul ca justiția să fie folosită în scop politic”.

”Resping categoric asocierea imaginii justiției cu activitatea politică, precum și orice încercare de a fi utilizate nevoile justiției în scop politic. Procedând în această modalitate sunt subminate autoritatea și rolul constituțional al Consiliului Superior al Magistraturii, organism ce reprezintă cadrul legitim de dezbatere a problemelor și nevoilor justiției de către reprezentanții magistraților, cu participarea asociațiilor profesionale ale magistraților ori a magistraților în mod individual”, mai susține Savonea.

”În calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii subliniez că în conformitate cu dispozițiile art. 133 alin. 1 și art. 134 alin. 4 din Constituția României, Consiliul Superior al Magistraturii este autoritatea care îndeplinește atribuțiile constituționale și legale de garant al independenței justiției și reamintesc înalților reprezentanți ai statului că respectarea principiului separației puterilor în stat și al cooperării loiale impune, înainte de toate, respect reciproc și responsabilitate”, a conchis președinta CSM.

De menționat că Lia Savonea a transmis comunicatul în nume propriu, neangajând Consiuilul Superior al Magistraturii, instituția pe care o conduce. Savonea procedează astfel începând cu jumătatea lunii trecute, când a vrut să transmită un comunicat în numele CSM prin care să Consiliul să se delimiteze de cei care criticau anchetarea Laurei Codruța Kovesi de către Secția Sepcială. Potrivit unor surse G4Media.ro, luarea de poziție a fost respinsă de CSM, care nu și-a asumat textul în numele instituției, dar comunicatul a fost în cele din urmă dat publicității de președinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, în nume propriu.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Câte probleme are justitia ,le stie CSM sau la acoperă ?
28 Mar 17:45
Inamovibilitea judecătorilor nu insemna ca ei fac ce vor,sunt inamovilvili ca nu pot fi transferati si independenti in decizii de judecată asa cum e si prim ministrul in competenta sa si primarul,etc,toti avand sisteme de control si inspectie.Au ridicat oasnale judecătorilor de nu-i mai poti stapâni,critica legi,critică guvernul ,fac demonstratii ,etc ca i-au dat nas Codrutei.Ei sunt ai poporului si lucreaza in trio cu legisltivul-administrativul-judeătoria -dar nu călare pe ei.CSM nu observa astea ?O vina de injosurea tării o area DNA ,lăstă de CSM sa zburde,nimeni nu ataca pe fond problemele justitiei,toti se leaga de legi,dar că CCR nu solutioneaza cereri privind OUG nr 14/1917 nu zice nimeni nimic,si mii de oameni stu in puscărie ilegel,pentru cine lucrati ,nu pentru popor ?Sau penalii nu mai intereseaza societaea si apărătorii ei ?Ca ICCJ dă 30 de ani la o primărie ca sa ajungă la dl Dragnea,nimeni nu vede motivarea cu filosofi americani in procesul dlui Drgnea ca sa stabileasca raportul de cauzalitea,când era mai simplu sa il citeasca peprof. Stegăroui ,de la Cluj ,s.a..Lăsati politica de cadre,respectați jurământu pe biblie ,cei care mai cred in Dumnezeu,luati la rost pe Timmermans,care are jumătae de normă pentru justitiadin Roamnia.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?