Leul se oprește din căderea vertiginoasă

 
Curs valutar, joi 25 ianuarie
Curs valutar, joi 25 ianuarie

Leul s-a oprit momentan din căderea vertiginoasă în raport cu moneda europeană. După trei ședințe consecutive în care BNR a anunțat noi maxime istorice pentru euro, luni leul a s-a apreciat ușor la cursul oficial.

BNR a anunțat, joi 25 ianuarie, un curs în scădere pentru euro până la cotația de 4,6665 lei/euro, sub maximul istoric de marți de 4,6676 lei/euro.

Ceea ce este cu adevărat surprinzător este modul în care s-a prăbușit dolarul america în raport cu moneda națională. BNR a anunțat un curs în scădere cu 1,37% până la valoarea de 3,7595 lei/dolar, mult sub valoarea de marți de 3,8116 lei/dolari.

Vești proaste pentru românii cu credite în franci: francul elvețian s-a apreciat semnificativ joi de la 3,9611 lei până la valoarea de 3,9914 lei.

Leul a continuat și marți să se deprecieze în raport cu euro, BNR anunțând un nou maxim istoric pentru moneda euro - 4,6679 lei! Slăbirea monedei naționale a început în momentul demiterii Guvernului Tudose, după ce leul prinsese puteri la începutul anului.

Miercuri a fost zi liberă pentru toți bugetarii, astfel încât nici BNR nu a avut ședință de tranzacționare pentru leu.

BNR a anunțat, luni 22 ianuarie, un curs de 4,6656 lei/euro, în urcare cu 0,09% față de cotația de vineri. Slăbirea monedei naționale vine pe fondul tergiversării numirii noilor miniștri în Guvernul Dragnea 3: negocierile interne din interiorul PSD, dar și la nivelul coaliției de guvernare au amânat luarea unei decizii pentru vineri, urmând ca abia în săptămâna următoare executivul Dăncilă să fie investit în Parlament.

Banca Națională a cotat dolarul la valoarea de 3,8059 lei, în creștere față de valoarea de vineri, de 3,79 lei. Dintre principalele valute doar francul elvețian a făcut un pas înapoi, depreciindu-se până la cotația de 3,9621 lei/franc.

În cazul deprecierii de vineri, BNR a explicat că aceasta a venit pe fondul unei aprecieri puternice a monedei europene pe piețe internaționale, unde a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani în fața dolarului, după cum a declarat la Realitatea TV purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

"Vorbim de un climat internațional care a dus la un euro foarte puternic, nu neapărat la un leu foarte slab. Toate monedele din regiune, inclusiv leul, au o tendință de depreciere, vedem asta pe piața maghiară, pe cea poloneză, de-asta avem combinația pe care o avem. Nu aș spune că se prăbușește, e o depreciere treptată, cuvintele dure nu sunt la locul lor. Avem într-adevăr o volatilitate ridicată", a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR la Realitatea TV.

Potrivit acestuia, volatilitatea de pe piața valutară depinde de contextul local, dar și de un context internațional. În cazul de față vorbim de o monedă europeană mare, nu de un leu care se depreciază.

În cazul contextului intern, Dan Suciu spune că întărirea leului depinde de stabilitatea politică și de deciziile raționale luate în plan economic.

Vești proaste pentru toți românii. Cât va costa un EURO în 2018

Analiștii economici se așteaptă ca deprecierea monedei de la final de an să continue și în 2018. Un euro ar putea costa cel puțin 4,7 lei în acest an.

Prognozele specialiștilor sunt contrazise doar de Comisia națională de prognoză care anunță un curs mediu de 4,55 lei/euro, cotație puțin probabilă pe care se bazează și bugetul de stat din 2018.

Specialiștii în economie vorbesc chiar de o cădere a leului până la valoarea de 4,7329 lei.

"În ceea ce priveşte cursul de schimb euro-leu, este de remarcat că peste 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6891, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7329. De asemenea, toţi participanţii anticipează o majorare a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni', se arată într-un sondaj național al CFA România.

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a corectat marginal, dupa cinci luni consecutive de scadere, la valoarea de 44,1 puncte, fiind cu 0,7 puncte mai mare decat valoarea consemnata in exercitiul anterior, evolutie care s-a datorat ambelor componente ale indicatorului, arata datele publicate de CFA.

Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de sase luni este de 4,6891 (in crestere cu 470 pips fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior), in timp ce pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4,7329 (valoare in crestere cu 512 pips fata de cea inregistrata in luna anterioara), informeaza CFA intr-un comunicat transmis marti.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?