Legumicultura, afectată de vremea capricioasă. Cum influenţează preţurile

 

Vremea capricioasă din ultimul timp, în special lipsa zăpezilor cu care eram obișnuiți, îşi pune serios amprenta asupra culturilor. Acest lucru are atât efecte negative asupra culturilor din câmp, cât și influențe pozitive.Căldura favorizează legumele, verdețurile din sere și solarii, astfel încât putem avea produse românești pe piață mai devreme și mai ieftine.

Specialiştii în horticultură au început încă de anii trecuţi să studieze în ce fel afectează vremea capricioasă culturile. Acum sunt oscilații mari de temperatură într-o perioadă în care trebuia să avem zăpadă, iar plantele să intre în repaus. O primă concluzie este aceea că agricultorii vor avea necazuri, însă nu este chiar așa!

Chiar dacă am fi tentaţi să credem că lipsa zăpezilor şi a gerului cu care am fost obişnuiţi ar aduce numai necazuri, nu este chiar aşa. Un aspect pozitiv este faptul că, în această perioadă şi la astfel de temperaturi, culturile din spațiile protejate se dezvoltă mai repede şi fără aport prea mare de căldură.

”Nu trebuie să intrăm în panică pentru că avem și părți pozitive. Aceste temperaturi ridicate favorizează dezvoltarea armonioasă a plantelor care sunt cultivate în spații protejate, sere și solarii, în special legume și verdețuri. S-ar putea în primăvara aceasta să avem legume proaspete ceva mai devreme decât în anii trecuți și cu cheltuieli ceva mai reduse. Temperaturile ridicate scad prețurile de producție, pentru că se știe că încălzirea spațiilor protejate costă foarte mult”, declară un cercetător de la Stațiunea de Dezvoltare Legumicolă Buzău.

Potrivit stiridebuzau.ro, condiţiile climatice şi copacii vor intra în vegetaţie mai devreme. Singurul lucru periculos va fi dacă, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, vor fi perioade de ger în lunile în care aceştia înfloresc.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?