Legea care sufocă ONG-urile, respinsă de CCR

 

O nouă lovitură pentru alianța de guvernare PSD-ALDE. CCR a respins pe motive de neconstituționalitate legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, lege care conține prevederi dure la adresa ONG-urilor.UPDATE. CCR a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de deputații PNL și USR și a constatat că este neconstituțională sintagma "cu exceptia organizatiilor apartinand minoritatilor nationale, membre ale Consiliului Minoritatilor Nationale" din cuprinsul articolului 4, alineat 2, litera c si articolului 5, alineat 1, litera i din Legea pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului.

Într-un comunicat de presă transmis de CCR, se spune că Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a decis: Cu unanimitate de voturi:

1. A admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că sintagma "cu excepţia organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale" din cuprinsul art. 4 alin. (2) lit.c) şi art. 5 alin. (1) lit. i) din Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative este neconstituţională.

Cu majoritate de voturi:

2. A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că celelalte dispoziţii din Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

Potrivit CCR, argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Pe 31 octombrie, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a anunţat că PNL şi USR au sesizat Curtea Constituţională cu privire la aspectele care ar fi neconstituţionale din legea de transpunere a directivei privind prevenirea şi combaterea spălării banilor.

''Cu alte cuvinte, o directivă care a fost publicată la nivel european în 2015, pe care ar fi putut să o preia pe rând mai multe guverne şi majorităţi parlamentare să o transpună în Parlament, a fost acum îmbrăţişată de majoritatea PSDragnea în Camera Deputaţilor pentru a interzice, a bloca funcţionarea organizaţiilor care desfăşoară activităţi în interes public, în interes social şi a dezarma, de asemenea, persoanele vulnerabile social să apeleze la organizaţii nonguvernamentale", a afirmat Raluca Turcan.

Ea a spus că "PNL şi USR au sesizat, doar în baza a şase articole din această directivă, patru încălcări ale Constituţiei, plus o încălcare prin procedura prin care a fost votată această lege".

"Să nu uităm că legea privind prevenirea şi combaterea spălării banilor a fost votată de două ori, cu aceeaşi procedură, în condiţiile în care Regulamentul a fost încălcat, pentru că nu poţi să repeţi un vot, în cazul în care este suspectat de viciu, prin aceeaşi procedură. Cu alte cuvinte, sfidând Regulamentul, încălcând Constituţia, în momentul de faţă o lege cu grave aspecte de neconstituţionalitate serveşte interesului preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în bătălia cu organizaţiile nonguvernamentale", a susţinut Turcan.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a enumerat mai multe motive de neconstituţionalitate a legii, în opinia semnatarilor sesizării.

"Am identificat mai multe motive de neconstituţionalitate. Este vorba despre o îngrădire a dreptului la libera asociere, prin aceste obligaţii impuse asociaţiilor şi fundaţiilor, este vorba de o încălcare a dreptului de protecţie a datelor cu caracter personal faţă de beneficiarii acestor servicii furnizate de asociaţii şi fundaţii şi este vorba şi despre o discriminare pe care au făcut-o în lege cei de la PSD - ALDE faţă de alte entităţi, alte organisme, de data aceasta politice, ale minorităţilor naţionale. Şi ne exprimăm speranţa că vom primi şi de data aceasta o soluţie favorabilă din partea Curţii Constituţionale, pentru că este ultima redută, este ultima modalitate în care putem opri acest atac îndreptat împotriva societăţii civile şi asociaţiilor şi fundaţiilor", a spus Stelian Ion, potrivit Agerpres.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 24 octombrie proiectul de lege privind combaterea spălării banilor, după ce votul a fost reluat. Iniţial, proiectul a fost respins cu 163 de voturi "pentru" din cele 165 necesare, dar, la solicitarea liderului deputaţilor PSD, Daniel Suciu, votul a fost reluat şi au fost înregistrate 170 de voturi "pentru" şi 70 "împotrivă", proiectul fiind adoptat.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?