Legea plafonării dobânzilor a primit votul Senatului. Decizia dezbină PNL

Senatul a adoptat, luni, legea privind plafonarea dobânzilor la credite, cu 73 de voturi pentru, 8 abțineri și 18 împotrivă. Proiectul, iniţiat de senatorul liberal Daniel Zamfir, n-a avut nici susţinerea şi nici voturile PNL, iar iniţiatorul s-a contrat, în direct, cu Iulian Dumitrescu, liderul de grup al PNL.Liderul de grup le-a reproşat iniţiatorilor că "dacă legea se va aplica, atunci vor fi luați banii din buzunarele românilor (...)" pentru că s-ar reduce şi dobânzile la depozite. În plus, ar fi favorizate marile companii, în detrimentul IMM-urile. 

Initiţiatorul proiectului i-a atras atenţia colegului liberal că nu a citit proiectul, pentru că altfel ar fi ştiut că legea nu se aplică IMM-urilor, ci doar persoanelor fizice. 

Potrivit ultimelor amendamente aduse de Daniel Zamfir, dobânda anuală efectivă în cazul creditelor ipotecare nu poate depăşi cu mai mult de două ori si jumătate dobânda BNR (2,5 x 2,25% = 5,62%).

Un al doilea amendament vizează nivelul dobânzii anuale efective la creditele de consum la 18%.

Senatul a adoptat, luni, şi propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care prevede că cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite pentru a cumpăra creanţa.

Proiectul a fost adoptat cu 69 voturi 'pentru', 15 voturi 'împotrivă' şi 5 abţineri.


Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?