Legea controversată care dă puteri sporite Poliției și Jandarmeriei, pe masa CCR

 
Revocarea lui Kovesi scoate iar românii în stradă! Proteste în Piaţa Victoriei şi în marile oraşe / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Revocarea lui Kovesi scoate iar românii în stradă! Proteste în Piaţa Victoriei şi în marile oraşe / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Revocarea lui Kovesi scoate iar românii în stradă! Proteste în Piaţa Victoriei şi în marile oraşe / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Protest 10 august, audiere bombă - Aurelian Bădulescu

Curtea Constituţională a României dezbate, miercuri, sesizarea depusă de USR şi PNL, în care se reclamă neconstituţionalitatea unor prevederi din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice.

Deputatul USR Stelian Ion susţine că această lege ''creează pârghiile pentru ca Poliţia şi Jandarmeria să îi bată pe protestatarii paşnici''.

USR argumentează, în sesizarea depusă la CCR, că prevederile legii încalcă art. 1 alin. (5) şi art. 53 din Constituţie, care stabilesc că "în România respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie", respectiv cadrul în care poate fi restrâns exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi.Totodată, USR consideră şi că legea prin care sunt sporite puterile Poliţiei şi Jandarmeriei încalcă art. 20 alin. (2) şi art. 22 din Constituţie, referitoare la Tratatele internaţionale privind drepturile omului, respectiv dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică.

"Este vorba despre faptul că legea introduce o prezumţie de legitimă apărare în favoarea poliţistului, care va fi, astfel, îndrituit să riposteze. Or, o astfel de soluţie legislativă încalcă Codul european de etică al Poliţiei, dar mai ales jurisprudenţa CEDO, având potenţialul de a pune în pericol o serie de valori constituţionale, precum viaţa sau integritatea fizică şi psihică", se mai arată în sesizare. 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?