Legea care îi scapă pe parlamentarii care își angajează rudele, adoptată tacit de Senat

 

Proiectul de lege care prevede modificarea Codului Penal, pentru a le permite funcționarilor publici să își angajeze rudele, fără să fie sancționați pentru conflict de interese, a fost adoptat tacit, luni, de Senat și a ajuns la Camera Deputaților, informează Ziare.com.

Adoptat în data de 25 martie, proiectul a primit aviz negativ atât de la Ministerul Justiției, cât și de la Comisia Juridică a Senatului, scrie stiripesurse.ro.

În ultimele luni, mai mulți senatori și deputati au fost sancționați cu amendă sau câteva luni de închisoare cu suspendare, pentru că și-au angajat, sotiile, fiii sau fiicele.

În prezent, art. 301 din Codul Penal prevede următoarele:


" (1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un fin, până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă, în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

(2) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".

Noul proiect de lege, adoptat tacit de Senat, prevede că:

" (2) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situații:

- emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative

- ocuparea de către o persoană a unei funcții indiferent în ce modalitate și sub ce formă se realizează aceasta

- exercitarea atribuțiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora".

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?