CCR a respins sesizarea lui Iohannis pe Legea bugetului pe 2019

 
CCR
CCR

Curtea Constituțională a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019, considerând că legea este constituțională.Blocaj privind majorarea alocațiilor copiilor. Creșterea este pusă sub semnul întrebării, după ce CCR a acceptat sesizarea lui Iohannis privind modificarea Legii plafoanelor. Mai exact, statul nu poate angaja cheltuieli suplimentare anul acesta. Inclusiv pentru alocațiile majorate, votate de Parlament, unde impactul bugetar este de peste 2 miliarde de lei. În schimb, CCR a respins, miercuri, sesizarea președintelui privind bugetul pentru acest an.

Redăm, în continuare, comunicatul CCR:

"În ziua de 6 martie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituție și al art.11 alin.(1) lit.A.a) și art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele obiecții de neconstituționalitate:

1. Obiecția de neconstituționalitate a dispoziţiilor Legii bugetului de stat pe anul 2019, obiecție formulată de Președintele României.      

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate şi a constatat că prevederile art.5 alin.(7), art.29 alin.(2) şi art.41 alin.(3) din Legea bugetului de stat pe anul 2019, precum şi a legii în ansamblul său, sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României.

2. Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, obiecție formulată de Președintele României.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituționalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 este neconstituţională, în ansamblul său.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului."

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea bugetului pe motiv că acesta ar încălca grav Constituția.

”Există, din păcate, şi aspecte de neconstituţionalitate în acest buget. Bugetul ruşinii naţionale nu doar că pune în pericol economia românească, ci are aspecte clare de neconstituţionalitate”, afirmat președintele Iohannis, în februarie 2019.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis pe 22 februarie Curţii Constituţionale a RomÂniei (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate privind Legea bugetului pe acest an.

În document, preşedintele arată, printre altele, că legea bugetului a fost adoptată cu încălcarea rolului şi atribuţiilor Consiliului Fiscal, care trebuia să emită o opinie cu privire la toate amendamentele admise pe parcursul dezbaterilor parlamentare.

Şeful statului spune că nu a fost respectată nici atribuţia Consiliului Fiscal de a emite o opinie cu privire la declaraţia de conformitate semnată de prim-ministru şi ministrul Finanţelor Publice.

El invocă şi adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor şi reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

Potrivit lui Iohannis, în fişa parcursului legislativ al Legii bugetului de stat pe anul 2019 nu se regăseşte o declaraţie de răspundere a premierului şi a ministrului de Finanţe, aşa cum prevede legislaţia.

Klaus Iohannis susţine, totodată, că raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2019, inclusiv proiecţia acesteia pe anii 2020 - 2022, a fost depus de către Guvern, conform obligaţiei sale legale, însă acesta se fundamentează pe o situaţie care ignoră evoluţiile la nivelul economiei mondiale şi europene.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Vlad
06 Mar 19:06
Malai Mare este usor pe langa tara asta, neamtul a devenit maimutar, credeam ca Basescu a fost cel mai cel dar asata pare ca-l intrece. Se pune cu cine nu trebuie, nu a invatat nici pana acum ce inseamna masinaria de vot a PSD. Sa nu uite ca Pinochio a fost sabotat din interiorul PSD la alegerile prezidentiale.
Răspunde
0 0
plugariu
06 Mar 12:23
Decizia este ILEGALA ptr. ca:
- CCR-ul este constituit momentan ilegal ( vezi cazul Lazaroiu );
- CCR-ul nu are atributii de a judeca legalitatea legilor ci doar constitutionalitatea lor.
Răspunde
0 0
modrea marin vasile
06 Mar 12:08
inca o data robotul johannis s-a facut de ras ; rusine , rusine , rusine . la fier vechi cu tine4
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?