Lecturi şi dezbateri culturale, la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de literatură

 
Foto: deviantart.com
Foto: deviantart.com
Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură (FILB) va aduce la Bucureşti scriitori consacraţi, ca portughezul Jose Luis Peixoto, "noul Saramago", irlandezul Philip O'Ceallaigh, rusul Zahar Prilepin, alături de Gabriela Adameşteanu, Vasile Ernu şi Matei Florian.
În prima zi a Festivalului, Jose Luis Peixoto, cel mai important scriitor portughez din „noul val”, considerat „noul Saramago”,  va citi din romanul său de debut, "Nicio privire", recent tradus în limba română în cadrul colecţiei „Biblioteca Polirom". Zahar Prilepin, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciati prozatori ruşi ai momentului, va citi un fragment din cea mai controversată carte a lui, romanul "Sankya". Celor doi scriitori străini li se vor alătura Radu Aldulescu (cu lectură din romanul "Ana Maria şi îngerii", în curs de apariţie la Editura Cartea Românească), Vasile Ernu (lectură din volumul "Ultimii eretici ai Imperiului", recent apărut la Polirom) şi Florin Iaru (lectura în premieră din volumul de povestiri "Bucureşti – celălalt trotuar", în curs de apariţie la Editura Polirom).

Tema dezbaterii din prima seară a Festivalului, moderată de reprezentanţi ai Suplimentului de cultură, este "New Ways for the Old Literature: cît de mult cîntăreşte tradiţia în romanele scriitorilor invitaţi, cît de mult este experimentalism?". La finele primei seri, publicul va avea ocazia să vizioneze piesa de teatru "Te iubesc! Te iubesc?", în regia lui Chris Simion.


Cea de-a doua zi a  festivalului este dedicată unei dezbateri privind destinul prozei scurte: "The Short-Story: A Way to the Novel, or a Way Itself?  – ce ne facem cu proza scurtă: o considerăm în continuare laboratorul romanului, sau începem s-o respectăm la adevărata valoare?" –, moderată de reprezentanţi ai revistei Dilemateca. Vor participa Alek Popov, prozator şi dramaturg bulgar, scriitorul care n-a ratat niciunul dintre premiile literare din ţara sa şi care va citi un fragment din controversatul "Mission: London", un roman care reflectă experienţa autorului ca ataşat cultural al Ambasadei Bulgariei la Londra, declarat „cea mai amuzantă carte din literatura bulgară contemporană”, şi  Philip O'Ceallaigh, „irlandezul din Titan”, care va citi în premieră un fragment din "Şi dulce e lumina", cel de-al doilea volum de povestiri al său, recent apărut în limba engleză la prestigioasa editură Penguin, tradus şi în limba română, în cadrul colecţiei „Biblioteca Polirom”.

Scriitorii români invitaţi în cea de-a doua seară a FILB sînt Matei Florian (cu lectura în premieră din romanul "Şi Hams Şi Regreţel", în curs de apariţie la Editura Polirom), Răzvan Petrescu (lectură din volumul "Foxtrot XX", apărut la Cartea Românească, 2008) şi Radu Pavel Gheo (lectură din volumul "Numele mierlei", de la Polirom, 2008). Seara se va încheia cu proiecţia filmului Constantin şi Elena, în regia lui Andrei Dăscălescu.

Ultima zi a festivalului propune o dezbatere pe tema "Istorie vs. Imaginaţie" – romanul secolului XXI, trecut prin oglinzile postmodernismului, se mai poate întoarce la formele pure de secol XIX, rezistă romanul istoric, nepervertit de ludicul postmodern?" Momentul va fi moderat de reprezentanţi ai revistei Observator cultural.

Alături de Dieter Schlesak, unul dintre cei mai reputaţi poeţi şi prozatori germani ai momentului, născut la Sighişoara, care va citi din "Capesius, farmacistul de la Auschvitz" („Biblioteca Polirom”, 2008) şi Ardian-Christian Kuciuk, scriitor de expresie albaneză şi română, eseist, traducător, care va citi un fragment din cel mai recent roman al său, "Empatycon", participanţii îi vor putea întâlni în cea de-a treia seară a FILB pe Gabriela Adameşteanu (lectură în premieră din romanul "Provizorat", în curs de apariţie la Editura Polirom), Filip Florian (lectură din romanul "Zilele Regelui", Polirom, 2009) şi Cecilia Ştefănescu (lectură din romanul "Intrarea Soarelui", Polirom, 2009). Festivalul se va încheia cu un concert al trupei The Amsterdams.

Moderatorul celor trei seri ale Festivalului este George Onofrei, redactor-şef al săptămînalului Suplimentul de cultură.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB) se va desfăşura între 28 şi 30 octombrie, la Bucureşti, la Clubul Ţăranului Român din Capitală.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?