Lazăr, magistraților protestatari: "Independența justiției, o necesitate". Replica lui Toader

 

Procurorul-general, Augustin Lazăr, le-a transmis magistraților protestatari că independența judecătorilor și a procurorilor nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a publicat, pe Facebook, un răspuns la declarația procurorului-general.Lazăr apreciază că magistrații sunt obligați să apere independența justiției ca o garanție pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremației dreptului.

”Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea şi profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni şi influenţe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenţei instituţiilor judiciare”, a mai precizat, în mesaj, procurorul-general al României.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a dat replica tot duminică, pe Facebook. Acesta susține că Lazăr se află ”într-o gravă eroare”.

”Sa ne cunoastem si sa ne respectam competentele! Procurorul-general ne transmite faptul ca 'justitia este capabila sa isi indeplineasca rolul de a mentine echilibrul puterilor in stat'! Procurorul-general se afla intr-o grava eroare, plasand justitia, una dintre cele trei puteri, in afara puterilor statului, deasupra acestora!
In ipoteza in care una dintre cele trei puteri isi incalca limitele constitutionale, echilibrul se restabileste de catre CCR, prin solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala! In conditiile in care puterea judecatoreasca a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de inteles ca nu isi poate judeca propria cauza!", a afirmat Toader.

PROTEST al magistraţilor, pe scările Curţii de Apel: "Justiţia este în pericol!"

Judecători și procurori din toată țara s-au adunat duminică pe scările Curții de Apel București, nemulțumiți de schimbările din Justiție. Aceștia cer respectarea avizului Comisiei de la Veneția privind modificarea legilor justiției din România, precum și un ministru de resort care să fie orientat către apărarea justiției și a statului de drept, nu că Tudorel Toader. 


Magistrații mai vor o justiție independența și transmit că CSM nu are rol decorativ, iar avizele date de Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui luate în seamă de către Ministerul Justiției.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Si procurorii sun controlati,daca vor și nu le e frică !
17 Sep 10:43
Vai,dle Procuror General,nu vă credeam capabil sa luptati cu securitatea,care a subjugat de ani buni justitia.De ce vreti independența justitiei,va simtiti apăsati de protocoale sau de ce ?Ce ma mira ,că procurorii nu vor niciun control,ca securitaea lui Drăghici prin anii 50 ,care clama „ Ce ne trebuie control,nu avem noi membrii de partid in securitate ?”De-ai zic,ce vă mai trebuie control ,nu aveti procurori inregimentati in democratie si stat de drept ?Pentru ca dl ministru nu a cerut schimbarea Procurorului General ,ci a declansat un control legal.Fiti pe pace,nu a făcut nimic apolitic dl Procuror,de ce protestati judecători dv ?Dl Dănileț, inteleg ,ca e judecător la Cluj ,dar cu largi influente la Bucuresti.Oricum vom reusi,dle ministru,daca nu cedati la santaj ,era sa scriu la hashtagi !
Răspunde
0 0
Mircea
16 Sep 21:48
Acest tip de funcționar nu face cinste.Parerea mea este ca trebuie sa iasa la pensie. Cred ca s-a încheiat profesional.Este o rusine pentru justiție.
Răspunde
0 0
Mihai S
16 Sep 22:49
2 Nu mai spune. Cum ai ajuns la concluzia aceasta? Te-a impresionat Tudorel?
Lazar este un patriot adevarat care are coloana vertebrala. Vine ziua adevarului, Tudorel, Tariceanu, Dragnea si toate taratoarele care i-au urmat vor da socoteala inaintea poporului roman si Dumnezeu.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?