La Târgu Mureş funcţionează primul centru integrat de depistare a cancerului de sân

 
Foto: lifedynamix.com
Foto: lifedynamix.com
Directorul Spitalului Judeţean Mureş, Silviu Morariu, a anunţat că în cadrul spitalului funcţionează, în premieră naţională, un centru integrat pentru depistarea cancerului de sân, în cadrul căruia sunt înfiinţate comisii de specialitate care vor stabili calea pe care să o urmeze pacienta.

"Ideea centrului integrat este unică în ţară şi prezintă o abordare modernă prin crearea comisiilor de specialitate care vor stabili calea pe care să o urmeze pacienta. Această afecţiune poate fi vindecată dacă este surprinsă în fază incipientă, iar pacienta intră într-un circuit. Centrul a început să funcţioneze şi suntem într-o etapă iniţială şi putem consulta 15-18 paciente pe zi", a declarat Morariu.

El a precizat că este foarte important ca pacientele să fie consultate şi apoi tratate în acelaşi centru. "În prima etapă a centrului de semiologie avem ca obiectiv să realizăm să şi să finanţăm acel centru integrat în care să îşi desfăşoare activitatea toate specializările care au rol în depistarea şi tratarea cancerului de sân, dezvoltarea serviciului de oncologie, a serviciilor paleative şi consultanţă. Dorim să ajungem să lucrăm în domeniul cancerului de sân aşa cum se lucrează în lumea civilizată, prin constituirea unor comisii care să evalueze şi să stabilească diagnosticul. Am deschis acum prima etapă a Centrului de semiologie şi am pus în funcţiune trei aparate, mamograf, un ecograf doppler şi un pistol de biopsie", a declarat Silviu Morariu.

Potrivit acestuia, întreg proiectul costă 5,8 milioane de lei, iar pentru prima etapă s-au investit 400.000 de lei din fonduri proprii, urmând ca 1,7 milioane de lei să fie alocaţi de Consiliul Judeţean Mureş.Conducerea spitalului a stabilit care sunt criteriile de acordare a acordării de gratuităţi. "Am luat decizia ca, în scop de diagnostic, examinările se vor face în baza biletelor de trimitere de la medicul de familie şi medicul specialist atunci când persoana are o acuză, iar pentru persoanele care doresc în scop de depistare activă a acel screening am decis ca pentru eleve, studente, şomere, persoane din mediul rural şi persoane cu venit mai mic de 700 de lei consultaţiile să fie gratuite aceste examinări - mamografia şi ecografia - iar pentru servicii la cerere, să fie 30 lei pentru mamografie şi 20 lei pentru pentru ecografie. În cazul depistării unei leziuni se intră pe programele de sănătate şi totul o să fie gratuit", a afirmat Silviu Morariu.

El a adăugat că prin această iniţiativă spitalul din Târgu Mureş a fost cu un pas înaintea Ministerului Sănătăţii, care are în pregătire un program de screening al cancerului de sân.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?