La loc comanda! Polițiștii nu au voie cu electroşocuri

 

Legea care permite poliţiştilor să folosească dispozitive cu electroşocuri a fost retrimisă de Curtea Constituţională în Parlament, pentru reexaminare. 

CCR a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind legea pentru modificarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, act normativ în care apare şi posibilitatea ca poliţiştii să folosească dispozitive cu electroşocuri

Şeful statului face referire nou introdusă în lege „poliţistul are dreptul de a utiliza bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei, atunci când: a) utilizarea forţei fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat, sau b) aceasta intenţionează să săvârşească sau săvârşeşte acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”.

Preşedintele argumentează că, având în vedere efectele pe care astfel de mijloace le pot avea„folosirea de către poliţist a dispozitivelor cu electroşocuri reprezintă o măsură disproporţionată în raport cu scopul său prin raportare la art. 53 din Constituţie”.

O altă prevedere întoarsă de CCR este cea care dădea dreptul poliţistului să legitimeze o persoană în situaţia în care „acesta încalcă dispoziţiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală”.

Contestaţia preşedinţiei vizează sintagma „motive verosimile”, care nu este definită în cuprinsul modificărilor aduse actului normativ şi este neclară.

Acelaşi lucru a vizat şi prevederile care dau dreptul poliţistului de a conduce o persoană la sediul poliţiei atunci când „din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor ori bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală” sau dacă „luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru acesta sau pentru ordinea publică”, potrivit sursei citate.

Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice a fost adoptată fără avizul CSAT, a mai argumentat Klaus Iohannis.

Proiectul a fost votat pe 12 decembrie 2018, în Camera Deputaţilor, for decizional.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Fane
14 Mar 10:26
rezist Vasai, legile in favoarea infractorilor sint facute de bubico, iti amintesti sau nu ti-ai luat medicamentele azi !?
Răspunde
0 0
Vasai
14 Mar 07:02
Asa este la noi daca admonestezi un infractor risti sa fi condamnat atat de"#,rezist" cat si de alte structuri "democrate". In SUA electrosocurile sunt permise deoarece acolo nu exista „folosirea de către poliţist a dispozitivelor cu electroşocuri reprezintă o măsură disproporţionată în raport cu scopul său prin raportare la art. 53 din Constituţie”. La ei hotul este hot si nu trebuie protejat.La noi nesimtirea si huliganismul sunt mai presus de bunul simt si de civism.
Răspunde
0 0
Hazna dem...
13 Mar 20:02
Militieni au ajuns ciuca batailor si a scuipatilor tuturor infractorilor ! De 30 de ani se urmareste demolarea tuturor institutiilor si averii statului ! Se urmareste dezintegrarea sociala si structurala ! Ca militian, poti simti, vedea si auzi orice, dar nu poti face nimic decit daca in fata ai un copil, batrin sau femeie, in rest trebuie sa aduci milioane de dovezi ca ai fost batut (care oricum e doar o bataie, nu, domnilor parlamentari), scuipat, injurat, in timp ce infractorul are nenumarate portite legale sa scape, si daca e cumva condmnat atunci scapa cu ceva legi aiurea, primeste bani de buzunar si se repede iar in strada !!! Rezultatul este neimplicarea autoritatilor statului si renuntarea la atributiile pe care bunul simt le asteapta din partea lor ... mai deunazi, un celebru deputat batea un politist ... cine sa isi mai puna pielea in batz !?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?