Kovesi acuză: Inculpaţii încearcă intimidarea procurorilor DNA

 

S-au plătit sume enorme de bani şi comisioane de success pentru hărţuirea procurorilor DNA. O spune şefa DNA. Acesta este răspunsul Laurei Codruţa Kovesi la acuzaţiile conform cărora şi-ar fi plagiat teza de doctorat sau ar fi avut o relaţie de prietenie cu Sebastian Ghiţă.Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că se fac presiuni la adresa DNA, prin inculpaţii care înceracă să intimideze procurorii instituţiei. Conform acesteia, DNA-ul se confruntă cu o campanie extrem extrem de agresivă pentru decredibilizarea instituţiei.

"Sunt atacuri foarte agresive în ultima perioadă de timp asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie din partea persoanelor pe care le cercetăm. Aceste atacuri sunt făcute pentru a intimida procurorii, dar mai ales este o campanie extrem de agresivă pentru decredibilizarea activităţii DNA", a spus procurorul-şef al DNA. 

Laura Codruţa Koveşi a mai explicat că s-au şi plătit sume enorme de bani şi comisione de succes pentru hărţuirea procurorilor DNA şi pentru campanii de denigrare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

"Atacurile făcute în ultima perioadă de inculpaţii pe care îi cercetăm sau de persoanele cercetate în alte dosare dovedesc acest lucru", a mai precizat Laura Codruţa Kovesi.

Declaraţiile vin în contextul în care ieri, Sebastian Ghiţă a fost audiat din nou la Parchetul General, acolo unde s-a autodenunţat pentru că ar fi acoperit plagiatul şefei DNA, iar Victor Ponta a declarat că a întâlnit-o pe Kovesi la o cramă, alături de deputatul prahovean.

"Prejudiciul din Dosarul Microsoft este foarte ușor de recuperat"

Laura Codruța Kovesi amia spus că în dosarul Microsoft sunt foarte multe măsuri asigurătorii, prejudiciul fiind 'foarte ușor de recuperat'.

"Nu pot să comentez decizia definitivă, însă ce este important este că prin decizia care s-a dat s-a dispus confiscarea sumei de 17 milioane de euro de la inculpații condamnați. Este important să vă reamintesc că în acest dosar, încă din cursul urmăririi penale, au fost dispuse măsuri asigurătorii, au fost indisponibilizate în curs 25 de terenuri, imobile și clădiri, în jur de cinci apartamente și mai multe bunuri care pot fi executate. Din acest moment, responsabilitatea executării prejudiciului revine Ministerului Finanțelor prin structura specializată. Sper că se va executa, este un prejudiciu foarte mare asupra căruia instanța s-a pronunțat. Există foarte multe măsuri asigurătorii în acest dosar, deci el ar trebui să fie destul de ușor de exercitat din punctul nostru de vedere", a declarat Kovesi, la CSM, întrebată cu privire la decizia Instanței supreme în dosarul Microsoft.

În legătură cu celălalt dosar Microsoft, care se află încă în cercetare la DNA și în care sunt implicați mai mulți foști miniștri, Kovesi a explicat că acesta este în lucru.

"Dosarul este în lucru, s-au făcut peste 60 de percheziții domiciliare, s-au finalizat peste 120 de percheziții informatice asupra unor medii de stocare, în principal calculatoare și alte unități IT. Au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la instituțiile care au deținut astfel de documente și care interesează cauza. În acest moment, suntem în evaluarea acestor documente pentru a stabili circuitele financiare care au fost folosite. Este important să vă spun că urmează pentru stabilirea certă a prejudiciului, una dintre acuzațiile principale vizează infracțiunea de abuz în serviciu, și pentru a dovedi această infracțiune și pentru a finaliza rechizitoriul sau o altă soluție care se poate da în cursul procesului penal este necesar să stabilim prejudiciul cert. Acest lucru urmează să se stabilească printr-un raport de constatare sau o expertiză în domeniul achizițiilor publice și se impune și efectuarea unor expertize IT. Deci, se lucrează ritmic în acest dosar", a spus șefa DNA.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?