Klaus lasă să se înţeleagă că va semna Tratatul de la Lisabona

 
Foto: europarl.europa.eu
Foto: europarl.europa.eu
Preşedintele ceh Vaclav Klaus, ultimul lider european care nu a semnat încă Tratatul de la Lisabona, a lăsat să înţeleagă că va ratifica textul, într-un interviu publicat sâmbătă.

"Ţinând cont de felul în care merg lucrurile, adică repede, nu mai este posibil să opreşti tratatul şi nici să faci un pas înapoi, chiar dacă unii dintre noi am vrea", a declarat preşedintele ceh pentru ziarul Lidove Noviny.

Klaus a reafirmat că nu consideră acest text pozitiv "pentru libertatea în Europa". Dar "probabila sa intrare în vigoare nu va fi sfârşitul poveştii", a adăugat el.

"Nu pot şi nu voi aştepta alegerile din Marea Britanie, decât dacă vor avea loc în următoarele zile sau săptămâni", a adăugat preşedintele ceh, făcând aluzie la scrutinul britanic ce ar putea fi câştigat de conservatori, care vor să organizeze un referendum asupra textului.

În 8 octombrie, preşedintele a impus o nouă condiţie pentru semnarea tratatului, adică o derogare pentru ţara sa de la Carta drepturilor fundamentale, document anexat tratatului. Această derogare ar trebui să împiedice, potrivit şefului statului ceh, orice restituire a bunurilor germanilor sudeţi, confiscate după cel de-al Doilea Război Mondial.

Textul, care vizează să permită UE să funcţioneze mai eficient, a fost ratificat deja de 26 de state membre şi aprobat de cele două camere ale Parlamentului ceh.


Soarta Tratatului de la Lisabona în Cehia este suspendată şi de o decizie a Curţii Constituţionale privind o plângere a unui grup de senatori liberali care vor verificarea conformităţii textului cu legea fundamentală a ţării. Curtea Constituţională va analiza această plângere în 27 octombrie, cu puţin înainte de Consiliul European din 29 şi 30 octombrie.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?