Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, puși la punct de CCR

 
Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, puși la punct de CCR
Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, puși la punct de CCR
Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, puși la punct de CCR

Războiul miniștrilor interimari dintre cele două Palate a fost tranșat de Curtea Constituțională. Președintele Klaus Iohannis este obligat să o revoce pe Ana Birchall din fruntea Justiției, după cum au decis judecătorii CCR. Nici premierul nu scapă de litera Constituției. Viorica Dăncilă trebuie să meargă în Parlament cu noii miniștri interimari, apoi să ceară aprobarea lor de la Cotroceni.

CCR a publicat miercuri motivarea deciziei prin care a admis parțial conflictul dintre premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis.

Imediat după publicarea „Motivării Deciziei 504 din 18 septembrie 2019” în Monitorul Oficial, şeful statului este obligat ca „de îndată” să revoce miniștrii demiși de Dăncilă și să numească interimarii propuși de premier și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri.

Judecătorii constituționali au decis cu majoritate de voturi că există „un conflict juridic de natură constituţională între primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniştri, la propunerea primului-ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituţia României, republicată, precum şi de refuzul tacit al Preşedintelui României de a numi miniştri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituţia României, republicată”, potrivit Deciziei nr. 504 din 18 septembrie 2019.

Curtea Constituțională a luat decizia cu 7 voturi pentru și 2 voturi împotrivă (Simina Tănăsescu și Livia Stanciu).

Decizia fusese adoptată de CCR pe 18 septembrie, iar în comunicatul CCR de la acel moment se arăta că revocarea trebuie să fie făcută „deî ndată”.

Magistraţii CCR au decis că „Preşedintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 şi nr.5/5324 din 26 august 2019, precum şi decretele de desemnare a miniştrilor interimari propuşi prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 şi nr.5/5364 din 27 august 2019”.

Promotie speciala astazi la eMAG. Poti intra AICI sa o vezi.

Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

În motivare, judecătorii constituţionali afirmă că, după 26 august, data ruperii Coaliţiei PSD-ALDE, preşedintele Iohannis nu mai putea numi alţi miniştri fără un vot în Parlament, aşa cum prevede art. 85 alin. (3) din Constituţie. Printre miniştrii propuşi şi respinşi s-a aflat şi judecătoarea Dana Gîrbovan.

Premierul Viorica Dăncilă a propus revocarea din funcție a Anei Birchall pe 23 august și numirea Danei Gârbovan în locul acesteia, dar șeful statului a refuzat.

Birchall a căzut în dizgrația social-democraților după mai multe acțiuni  și luări de poziție în contradicție cu linia partidului.

După refuzul lui Iohannis, Dăncilă a cerut Curții Constituționale să arbitreze acest conflict.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Iulia mihai
02 Oct 19:20
Domnule Președinte, Doamnă Prim Ministru, vă aflați mereu în conflict . Pe barba țării . De compromisuri inteligente ați auzit ? In interesul țării . M-am săturat de amatorismul dumneavoastră. M-am săturat de ceartă dumneavoastră. Nu aveți cum îmi face rău pentru ce vă spun . Sunt o pensionară care trăiește la limita subzistentei , care crede că la pușcărie ar duce o viață de lux . Să mai auzim si de bine .
Răspunde
0 0
Cine a negat venirea in parlament ,judecători dv ?
02 Oct 17:53
Cine i-a cerut părerea CCR despre remaniere ?Era un conflict deschis ?A reclamat dl Presedinte ?Uxor non sed ultra !Adica cismarule vezi de sanda ,lasă poltica.Ca sa dea apă propagandei,ca nu mai aveau teme.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?