Jurnaliştii străini sunt pesimişti: o victorie fragilă care adânceşte criza din România

 
Presa străină este pesimistă faţă de viitorul României
Presa străină este pesimistă faţă de viitorul României

Ziarele internaţionale au comentat prompt rezultatele alegerilor prezidenţiale, marşând pe o idee comună: Băsescu a câştigat pe muchie de cuţit, iar lipsa unui guvern stabil ar putea înrăutăţi situaţia ţării.

Alegerile din România au captat în ultimele 24 de ore atenţia întregii prese internaţionale. Jurnaliştii străini şi analiştii economici subliniază dificultatea formării unui guvern şi atrag atenţia că principala sarcină a viitorului executiv de la Bucureşti va fi o stabilitate extrem de greu de obţinut.

România divizată şi paralizată de o fragilă victorie prezidenţială, titrează Irish Times. Publicaţia irlandeză apreciază că victoria lui Băsescu nu a făcut decât să adâncească criza politică şi economică din România.

Băsescu obţine un al doilea mandat dificil, scrie şi Le Temps: "în ciuda pronosticurilor, preşedintele a fost reales". "Dragon european ieri, când raporta creşteri economice anuale, România este acum în criză", scrie ziarul francez, făcând referire la instabilitatea guvernului.

O viziune foarte pesimistă lansează şi site-ul de ştiri scoţian Scotsman: România plonjează în criză în timp ce preşedintele este acuzat de fraudă electorală.

O victorie la limita firului de păr, notează Euronews, care aminteşte de acuzaţiile de fraudare a votului lansate de PSD, însă subliniază şi că observatorii internaţionali nu au semnalat nereguli majore şi au catalogat alegerile drept corecte.

Incertitudinea politică s-a accentuat în România, în urma victoriei la diferenţă mică a lui Băsescu, arată Financial Times. Asta în contextul în care presiunile din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional pentru reformele bugetare apasă tot mai puternic, completează publicaţia.

România nu a reuşit să adopte bugetul pentru anul 2010, nici să refacă relaţiile cu FMI şi nici să revizuiască taxele pentru a da un nou impuls economiei. Rezultatul strâns al alegerilor ar putea să-l împiedice pentru a treia oară pe Băsescu să formeze un guvern stabil, ceea ce ar împinge a doua ţară ca grad de sărăcie din Uniunea Europeană şi mai mult în criză, comentează Blooomberg.

Victoria la limită ar putea adânci criza politică din România şi pune în pericol primirea ajutorului de 20 de miliarde de dolari, promis de Fondul Monetar Internaţional, notează şi publicaţia britanică The Times.

S-a sperat că aceste alegeri, cele mai importante din ultimii 20 de ani, vor risipi neînţelegerile politice din România, scrie Reuters. Însă, atrage atenţia aceeaşi sursă, victoria pe muchie de cuţit a lui Băsescu nu este suficientă pentru a garanta rezolvarea problemelor economice şi politice ale României.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?