Judecătorii ies la atac: ordonanţa lui Toader, act intempestiv, un enorm pas înapoi

 

Judecătorii ies la atac. Uniunea Naţională a Judecătorilor atacă în termeni duri ordonanţa de urgenţă prin care se aduc modificări legilor Justiţiei. Un act "intempestiv şi fără minime consultari", un pas enorm inapoi fata de forma anterioara a statutului acestor doua profesii.

Judecătorii ies la atac 

În aceste condiţii,  Uniunea Naţională a Judecătorilor solicită guvernului Dăncilă să revină de îndată asupra acestor prevederi, inainte ca acestea sa produca efecte negative iremediabile.

Comunicatul UNJR detaliază toate aspectele considerate încălcări ale unor legi sau reglementări.

1. Incalcarea separarii carierei judecatorilor de cea a procurorilor

Un principiu de baza introdus prin modificarile aduse legilor justitiei in 2017-2018 a fost “separarea carierelor” judecatorilor de a procurorilor, pentru a se elimina, odata pentru totdeauna, confuzia dintre cele doua cariere din autoritatea judecatoreasca, independente una de cealalta.

Textul actual din art. 1 al Legii 303/2004, introdus in urma modificarilor la legile justitiei, prevede:

“(2) Cariera judecătorului este separată de cariera procurorului, judecătorii neputând interfera în cariera procurorilor și nici procurorii în cea a judecătorilor.“

Aceasta modificare a fost propusa de un judecator si a fost puternic sustinuta in dezbaterile din Parlament de catre Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, ca solutie pentru intarirea statutului ambelor profesii, atat a judecatorilor, cat si a procurorilor.

Pe baza acestui principiu fundamental, care are izvor in Constitutie, s-au modificat toate cele trei legi ale justitiei, competentele Plenului CSM in materie de cariera a judecatorilor si procurorilor fiind date Sectiilor CSM, in functie de profesie.

Or, prezenta ordonanta de urgenta introduce doua modificari in art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004 care incalca fundamental acest principiu al “separarii carierelor”, astfel:

Versiunea anterioara:

“(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, adjuncții acestuia, precum și procurorii șefi de secții ai acestor parchete, sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”

Modificarile aduse prin OUG 7/2019:

“Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, primadjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au indeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”

Ca atare, in primul rand, se modifica competenta de avizare a propunerilor pentru ocuparea functiilor de cel mai inalt grad in parchete, aceasta trecand de la Sectia pentru procurori la Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

In al doilea rand, se confera posibilitatea unui judecator, care a fost procuror in trecut, sa devina sef intr-un parchet, fapt ce reprezinta o incalcare grava a separarii carierelor.

2. Modificarea conditiei vechimii pentru a accede la Inalta Curte de Casatie si Justitie

O alta modificare care incalca principiul separarii carierelor este cea facuta la art. 52 alin. (3) din Legea 303/2004, prin care s-a modificat conditia vechimii pentru a accede la ICCJ.

Astfel, daca in forma anterioara a legii se spunea ca pot accede la ICCJ numai judecatorii care “au o vechime efectivă în funcția de judecător de cel puțin 18 ani”, acum articolul s-a modificat astfel: “au o vechime de cel puţin 18 ani în funcţiile prevăzute la art. 44 alin. (1)”.

Cu alte cuvinte, vechimea efectiva de 18 ani ca judecator, pentru a accede la ICCJ, a devenit vechime de 18 ani ca procuror sau ca judecator.

Dupa ce, in urma unui proces legislativ dificil si de durata, au fost modificate legile justitiei si au fost corectate textele ce permiteau confuzia intre cariera judecatorilor si cea a procurorilor, printr-o simpla ordonanta, emisa fara nici o consultare publica, Guvernul Dancila a sters modificari fundamentale pentru statutul judecatorilor si procurorilor.

Profesia judecatorilor este diferita de cea a procurorilor, deoarece in timp ce judecatorii infaptuiesc justitia, procurorii sunt participanti in proces, contribuind la infaptuirea ei. Este imperativ, de aceea, ca accederea la cea mai inalta instanta din Romania sa se faca de judecatori ce au dobandit experienta ceruta de lege strict in aceasta profesie.

Chiar daca ordonanta adoptata contine si prevederi necesare, ce trebuiau adoptate urgent pentru a preveni blocajul unor concursuri iminente, modificarile criticate anterior insa, alaturi de altele ce privesc cariera si activitatea parchetelor, au efecte negative profunde, astfel incat se impune de urgenta abrogarea acestor modificari.

Daca Guvernul Dancila ar fi pus aceasta ordonanta in dezbatere publica si ar fi dat timp pentru a primi aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii si observatii de la asociatiile profesionale, actul normativ putea fi adoptat intr-o forma care sa nu aduca o atingere grava si imprevizibila statutului judecatorilor si procurorilor.

Solicitam Guvernului Dancila sa revina de indata asupra acestor modificari si sa le abroge inainte de a produce efecte negative iremediabile.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Cleverbot kaghebist ...
21 Feb 16:05
Bravo tovarashe vlad, si ma intreb - Daca lulutza, macovei, pruna sint platiti de americani, atunci dragnea, toader, plesoianu, iordake, zamfir, hrebe, mazarike, oprisan, dancila, ..., SINT PLATITI DE KREMLIN ? Inseamna ca statul roman ne pacaleste, asa-i !?
Răspunde
0 0
vlad
21 Feb 12:16
trebuie schimbata total abordarea asta primitiva fata de sistemul justitiei care a existat si trebuie sa existe in continuare. trebuie adoptat de urgenta modelul superdemocratic american si anume Procurorul Sef, seful judecatorilor, seful politiei sunt alesi odata cu alegerile locale pe buletine de vot de catre populatie, astfel se elimina aparitia scursurilor gen Macovei, Kovesi, Pruna, Lazar si alte babe rujate cuplate direct la banii lui Soros, care lasa pe unde trec in urma lor prapad de neimaginat. in felul acesta diversii betivi ajunsi accidental sau nu in fruntea tarii nu vor mai avea posibilitatea numirilor acestea catastrofale. apoi organismul de control trebuie sa fie congresul adica parlamentul care are in mana SRI-ul.
Răspunde
0 0
Bota Flaviu
21 Feb 09:44
Sfatul unui moș USR-ist.
Hai să vă învăț o procedură prin care poate fi desființată rapid Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție.
În timpul scurs de la înființarea secției am constatat că o reclamație împotriva unor judecători sau procurori cu deschiderea unui dosar penal se poate face foarte ușor, vezi reclamațiile făcute împotriva LCK sau Frans Timmermans
În consecință hai să bombardăm secția cu mii de reclamații. Dacă ni se pare că procurorii sau judecătorii nu au rezolvat corect o cauză pac o reclamație. Dacă o parte a pierdut un proces civil, pac altă reclamație.
Dacă se va proceda în acest mod în scurt timp se vor strânge zeci de mii de reclamații și secția se va bloca.
Vedeți reclamația făcută de Răzvan Ovidiu Savaliuc.
Răspunde
0 0
Sarlatani ! Tavaliti in smoala si pene !
21 Feb 09:36
La puscarie cu ei ! Cu toti ! Sa nu mai indrazneasca sa gindeasca ! Noroc cu pesedeul care a adus tara la nivelul de civilizatie si evolutie actual ! Noroc cu pesedeul care are suficiente cadre formate in strainatate (est) cu care acopera buna functionare a tarii !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?