MOTIVARE: Mircea Băsescu a recunoscut că a primit banii. Înregistrările din dosar, admise ca probe

 
Mircea Băsescu
Mircea Băsescu

Probele depuse la dosarul lui Mircea Băsescu de familia lui Sandu Anghel (Bercea Mondial) sunt legale şi justifică arestarea fratelui preşedintelui, se arată în motivarea instanţei, potrivit Realitatea TV.Înregistrările depuse la dosarul lui Mircea Băsescu de familia lui Sandu Anghel, cunoscut sub numele de Bercea Mondial, au fost admise ca probe şi justifică arestarea fratelui preşedintelui, arată motivarea instanţei.

Alături de aceste probe, arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu a mai fost justificată de declaraţiile inculpaţilor şi denunţătorilor, spune instanţa. Deşi Mircea Băsescu a făcut un denunţ anterior pentru şantaj, acesta nu îl exonerează de dosar, mai spune instanţa.

"Prin chiar declaraţiile lor, inculpaţii au recunoscut că au existat acele întâlniri cu persoanele despre care se susţine că au „cumpărat influenţa”, precum şi aceea că s-a remis suma de bani ce ar forma, în opinia parchetului, obiectul traficului de influenţă, însă această sumă ar fi fost primită cu titlu de împrumut de către inculpatul Marian Căpăţână", spune instanţa.

"În dovedirea acestui caracter legitim al primirii banilor s-a încercat acreditarea ideii că respectiva sumă ar fi fost destinată participării la o licitaţie organizată în vederea vânzării utilajelor şi licenţei de producţie la societatea A.
Împrejurarea că nu există un înscris care să ateste încheierea unui astfel de contract de împrumut ori martori care să declare despre această convenţie, context în care împrumutătorilor le-ar fi fost practic imposibil să dovedească achitarea vreunei sume de bani către inculpatul Marian Căpăţână, iar acesta nu ar fi avut nici un temei juridic în baza căruia ar fi putut fi obligat la restituirea acestei sume de bani (în condiţiile în care suma totală vizată se ridică la 600.000 euro, între părţi nu există o relaţie apropiată, nu s-a stabilit cu ocazia „acordării împrumutului” o dată scadentă ori plata vreunei dobânzi) precum şi aceea că respectivii bani au fost daţi cu … luni înainte de organizarea licitaţiei şi nu au fost folosiţi, potrivit propriilor susţineri ale inculpatului C.M., în acest scop, lipsesc de credibilitate aceste apărări", mai susţine instanţa.

"Ele sunt contrazise şi de discuţiile înregistrate şi redate în procesele-verbale aflate la dosarul de urmărire penală din conţinutul cărora rezultă că banii au fost primiţi pentru a fi utilizaţi de către o persoană care a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor investiţi cu soluţionarea cauzei în care era judecat Sandu Anghel sau a celor chemaţi să soluţioneze diferite cereri în legătură cu arestarea preventivă a acestuia".

"Implicarea inculpatului Mircea Băsescu şi împrejurarea că acesta a primit parte din suma respectivă în scopul de a-şi vinde influenţa asupra unor funcţionari însărcinaţi cu atribuţii referitoare la eliberarea lui Sandu Anghel, în accepţiunea textului art. 291 CP, rezultă cu claritate din declaraţiile martorilor şi din procesele verbale de redare a înregistrărilor ambientale şi telefonice (…). Maniera în care a fost abordată de către interlocutori problema legată de sprijinul pe care inculpatul Mircea Băsescu a înţeles să îl acorde, nu lasă echivoc asupra naturii demersurilor pe care acesta susţinea că le face, afirmaţiile sale privitoare la pedepse şi soluţii procedurale fiind de natură a-l convinge pe cumpărătorul de influenţă de realitatea acestora", mai spune instanţa.

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, pentru trafic de influenţă, şi a lui Marian Căpăţână, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, i-ar fi dat fratelui preşedintelui Traian Băsescu.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost contestată la Curtea de Apel, care va judeca vineri dosarul, urmând să decidă definitiv dacă Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână rămân în arest sau vor fi cercetaţi în libertate.
Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână sunt încarceraţi în arestul Poliţiei Capitalei de joi, când au fost reţinuţi de procurori.

Fratele preşedintelui a fost vizitat în arest de fiica sa, Raluca Băsescu, care i-a dus medicamente, alimente şi haine, dar şi de către avocatul său.

Mircea Băsescu este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Bercea Mondial la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

"La începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză", au scris procurorii în ordonanţa de reţinere.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-ar fi dat alţi 350.000 de euro lui Marian Căpăţână, în același scop.

Florin Anghel i-ar fi dat cei 600.000 de euro lui Marian Căpăţână din 20 februarie 2011, data la care Bercea Mondial a fost arestat, şi 22 februarie 2012, data la care a fost condamnat de instanţa de fond, Tribunalul Olt, la şapte ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat.

"Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru tatăl denunțătorului, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate", se mai arată în ordonanţa de reţinere.

Marian Căpăţână este acuzat că din cei 600.000 de euro pe care i-ar fi primit de la fiul lui Bercea Mondial, şi-a însuşit 350.000 de euro, pentru că "a mijlocit remiterea banilor".

Procurorii au arătat, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea de membru al familiei preşedintelui pentru a fi credibil în faţa lui Florin Anghel când spunea că ar putea interveni la magistraţi în dosarul în care Bercea Mondial era judecat pentru tentativă la omor.

"Ambii inculpați s-au folosit de calitatea de membru al familiei Președintelui României pe care o deține inculpatul Băsescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmațiilor referitoare la influența sau pretinsa influență pe care Băsescu Mircea ar putea să o aibă asupra magistraților și, de asemenea, pentru a da credibilitate promisiunilor referitoare la obținerea unor hotărâri favorabile", au scris procurorii în referatul trimis instanţei.

Potrivit documentului citat, Mircea Băsescu, deși cunoaște obligațiile fratelui său și îi comunică lui Florin Anghel într-una din discuțiile înregistrate că "el nu poate", nu descurajează comentariile referitoare la persoana președintelui, "ba, mai mult, le alimentează pentru a nu pierde aparența că ar avea influență asupra magistraților".
Procurorii au mai arătat că faptele de care sunt acuzaţi Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au afectat încrederea în sistemul de justiţie.
"Trebuie subliniat că, prin modul în care inculpații au conceput săvârșirea faptelor, au afectat în mod grav relațiile sociale referitoare la buna desfășurare a raporturilor de serviciu în ceea ce privește instituțiile din întregul sistem judiciar, de pe toate palierele: Ministerul Public, tribunal, curte de apel, chiar Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru aceasta din urmă pe mai multe planuri (recursul, cererea de strămutare, conform procedurii în vigoare la data faptelor), iar faptele care fac obiectul acestui dosar au aptitudinea de a afecta încrederea în întreg sistemul de justiție", au scris procurorii în referatul trimis instanţei.

La DNA au mai fost audiaţi joi Bercea Mondial şi soţia acestuia, Fănica Anghel, aceştia fiind aduşi din Penitenciarul Colibaşi şi, respectiv, Penitenciarul Craiova, unde execută pedepsele primite în dosarul privind tentativa de omor.
Fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, a depus în 13 iunie, prin avocatul său, Pavel Abraham, o plângere penală împotriva lui Mircea Băsescu, în care îl acuză pe acesta de trafic de influenţă, înşelăciune şi inducerea în eroare a organelor judiciare, în legătură cu dosarul în care Anghel este acuzat de şantaj.

Florin Anghel a fost audiat în 17 şi 18 iunie la DNA, după ce avocatul acestuia le-a dat procurorilor două înregistrări audio-video. Pavel Abraham arăta că înregistrările ar fi fost făcute în februarie 2012 sau 2013, acestea fiind "foarte compromiţătoare".

Fiul şi ginerele lui Bercea Mondial, Florin Anghel şi Marius Constantin, cercetaţi de DNA Constanţa într-un dosar de şantaj pentru că i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, 280.000 de euro, în caz contrar ameninţând cu dezvăluirea unor informaţii compromităţoare despre acesta şi familia sa, au anunţat, de mai multe ori în ultima perioadă, că vor face publice, prin intermediul avocatului, o serie de înregistrări audio şi video în legătură cu acest caz. Dosarul de şantaj este instrumentat de procurorii DNA Constanţa.

Scandalul a început miercuri seară, odată cu difuzarea înregistrărilor audio-video legate de cazul Bercea. Premierul a cerut demisia şefului statului, iar Traian Băsescu a negat orice legătură, precizând, cu lacrimi în ochi, că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-şi apăra fratele, alege consolidarea justiţiei.

Mircea Băsescu declara joi că a vorbit cu fratele lui, preşedintele Traian Băsescu, de când a început acest scandal şi acesta este foarte supărat, precizând că el nu a luat niciun ban de la familia lui Bercea Mondial şi că nu a încercat să intervină pentru eliberarea acestuia.

Bercea Mondial a fost condamnat definitiv la opt ani şi nouă luni de închisoare cu executare, pentru că şi-a înjunghiat un nepot într-un bar, în 2011, iat fiul acestuia, Florin Anghel, a primit o pedeapsă de cinci ani şi trei luni de închisoare, pentru tentativă de complicitate la omor. În acelaşi dosar, soţia lui Bercea Mondial, Fănica Anghel, a fost condamnată la un an de închisoare cu executare, pentru mărturie mincinoasă şi instigare la această infracţiune.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

1 -7
nelutiu
24 Jun 01:50
Deoarece acest PAVEL ABRAHAM cu tehnica special[ de interceptare a depăşit şi SREVICIILE SECRETE PLĂTITE DIN BANII PUBLICI,

CONSTITUŢIA ROMÂNIEI NU-I MAI GARANTEAZĂ VIAŢA SI E PACAT
Răspunde
8 -1
AIUREA !
24 Jun 09:04
6 Aiurea , se stia din 2011 de paraii smenuitzi de mircica . Dar atunci justitia era la fratello . Noroc cu guvernarea PSD care a pus ordine in justitie .
2 -7
nelutiu
24 Jun 01:46
Deoarece acest PAVEL ABRAHAM cu tehnica special[ de interceptare a depăşit şi SREVICIILE SECRETE PLĂTITE DIN BANII PUBLICI,

CONSTITUŢIA ROMÂNIEI NU-I MAI GARANTEAZĂ VIAŢA SI E PACAT
Răspunde
7 0
AIUREA !
24 Jun 08:50
6 Aiurea , se stia din 2011 de paraii smenuitzi de mircica . Dar atunci justitia era la fratello . Noroc cu guvernarea PSD care a pus ordine in justitie .
13 -3
BiggyGi
23 Jun 19:11
Fostul presedinte al Germaniei Cristian Wulf a demisionat in urma cu vreo 2-3 ani pentru lucruri infinit mai marunte decit acest scandal actual...Traficul de influenta in acest caz cu interlopi si mai ales cu terenurile de la Nana dovedeste o societate corupta pina la cel mai inalt nivel inclusiv presedentia.. Gestul teatral cu acea smorcaiala a lui Basescu cind a spus ca prioritara este justitia vizavi de fratele sau pare doar un teatru ieftin.... Asta o face cel putin o data sau de doua ori pe an si dovedeste un caracter perfid, daca nu labil si mai ales las... Un barbat el nu a fost niciodata´ ! Reprezentarea in continuare a Romaniei prin eleste o blasfemie importiva poporului roman.
Răspunde
7 -3
TOT MOS CRACIUN
23 Jun 16:22
O tara de interlopi , de tigani , de politiceni corupti , de postaci pentru 2 lei post-ul pe forum , o tara de hoti , de mafioti , de interlopi cu servicii secrete SRI (masonice ) o tara de babuini ...rusine clasei politice ..... DNA-ule sa treci si pe la cosmote , vodafone , orange ....si daca tot treci pe acolo sa treci si pe BNR ...stiu ei ce fac cu banii ...cum se joaca la bursa cu banii romanilor -TOT MOS CRACIUN SA-TI ZICA DNA-ULE CA LA ENEL SE FURA IAR ...LA FEL SI LA RADET ...PLEACU UNU VINE ALTUL ...LA FEL SI CU HIDROELECTRICA ...SA STIE LUMEA CE FAC ASTIA CA SUNT MOTOARE DE BANI PENTRU CLASA POLITICA SI CAMPANIA POLITICA A PARTIDELOR ...RUSINE ..CORUPTIE CORUPTIE ..
Răspunde
7 -3
TOT MOS CRACIUN
23 Jun 16:17
O tara de interlopi , de tigani , de politiceni corupti , de postaci pentru 2 lei post-ul pe forum , o tara de hoti , de mafioti , de interlopi cu servicii secrete SRI (masonice ) o tara de babuini ...rusine clasei politice ..... DNA-ule sa treci si pe la cosmote , vodafone , orange ....si daca tot treci pe acolo sa treci si pe BNR ...stiu ei ce fac cu banii ...cum se joaca la bursa cu banii romanilor -TOT MOS CRACIUN SA-TI ZICA DNA-ULE CA LA ENEL SE FURA IAR ...LA FEL SI LA RADET ...PLEACU UNU VINE ALTUL ...LA FEL SI CU HIDROELECTRICA ...SA STIE LUMEA CE FAC ASTIA CA SUNT MOTOARE DE BANI PENTRU CLASA POLITICA SI CAMPANIA POLITICA A PARTIDELOR ...RUSINE ..CORUPTIE CORUPTIE ..
Răspunde
9 -2
Gheorghe Draqul
23 Jun 17:37
4 AHA, deci M.Basescu a luat banii ca sa mituiasca judecatorii si sa "imparta" dreptatea!!!! Intrebarea cea mai importanta este: Traian Basescu a luat mita, si daca a luat, ce a facut pentru acei bani?!?!?!
Oricum, T.Basescu TREBUIE sa isi dea demisia! El reprezinta varful mafiei si al coruptiei politice!
DEMISIA si ..........la puscarie cu hotii!
2 -4
Nume*
23 Jun 15:28
Va tiganiti ca dreaqu, pentru 2-3 indivizi apartinind speciei...
si va mai dati si de ceasul mortii ca va strica neamul!!!

Tiganiada sau RRomaniaca, in varianta mileniului iii.
Răspunde
5 -4
Nume*
23 Jun 15:52
3 Iar astia de la Realitatea si celellalte trusturi de securisti, va instiga, arunca fumigene si fac ce stiu ei mai bine sa faca, cenzureaza!

O sa initiez o lege in RRomanica, niciun ziar, televiziune sa nu mai aiba dreptul sa relateze nimic de pe "piata" interna! Desfintarea emisiunilor de scandal cu invitati "politici", mahalagii si trepanati si inlocuirea cu desene animate.

De-atita minte avem, asta meritam sa privim!

Si sa vedeti ce pace sociala va cobori pe Pamint!
6 -1
JURNALISTUL DE SERVICIU
23 Jun 15:19
Asta este din pacate,te amesteci cu.............. "romii ",te mananca............... tiganii!
Răspunde
10 -4
CONTRA HOTILOR
23 Jun 15:08
AHA, deci M.Basescu a luat banii ca sa mituiasca judecatorii si sa "imparta" dreptatea!!!! Intrebarea cea mai importanta este: Traian Basescu a luat mita, si daca a luat, ce a facut pentru acei bani?!?!?!
Oricum, T.Basescu TREBUIE sa isi dea demisia! El reprezinta varful mafiei si al coruptiei politice!
DEMISIA si ..........la puscarie cu hotii!
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
13 -7
Niciolae Ceausescu
23 Jun 14:09
1 - faci copy/paste?
- că tot îţi este aşa de dragă expresia...
- B0ULE!
11 -7
Niciolae Ceausescu
23 Jun 13:58
@romeo
- îmi cer scuze că te-am omis de pe listă
- SUCCESURI!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?