Joe Biden îl critică dur pe Erdogan, pentru atitudinea sa faţă de intelectualii şi presa din Turcia

 
Declaraţie surprinzătoare a vicepreşedintelui SUA: "Dacă aş fi candidat în noiembrie ...."
Declaraţie surprinzătoare a vicepreşedintelui SUA: "Dacă aş fi candidat în noiembrie ...."

Vicepreședintele american Joe Biden a declarat vineri, la Istanbul, că Turcia nu dă un exemplu în materie de libertate de expresie în Orientul Mijlociu, denunțând intimidările care vizează presa sau pe criticii regimului, relatează AFP și Reuters.

'Când media sunt intimidate și jurnaliștii închiși pentru relatări critice (...) și când peste 1.000 de universitari sunt acuzați de trădare pur și simplu pentru că au semnat o petiție, acesta nu este un bun exemplu de dat', a declarat Biden la începutul unei întrevederi cu reprezentanții societății civile turce. 'Dacă nu aveți posibilitatea de a vă exprima opinia și de a critica un politician, de a oferi o alternativă fără a vă teme de intimidare și pedeapsă, atunci țara voastră este privată de oportunități', a mai spus vicepreședintele american în fața unor universitari, editorialiști sau jurnaliști turci apropiați de opoziție.

'Nu sunt idei noi pentru poporul turc, ele sunt înscrise în constituția voastră. (...) Vrem ca Turcia să dea un exemplu puternic, pentru întreaga regiune, privind ceea ce înseamnă o democrație activă', a subliniat el. 'Cu cât va reuși mai mult Turcia, cu atât mai puternic va fi mesajul trimis întregului Orient Mijlociu și părților lumii care abia încep să priceapă noțiunea de libertate', le-a spus Biden jurnaliștilor.

De circa o săptămână, președintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan i-a luat în vizor pe cei peste o mie de intelectuali turci care au semnat o petiție ce denunță 'masacrele' comise de armată în rândul civililor în timpul operațiilor sale împotriva rebelilor kurzi din sud-estul țării. Petiționari au început să facă obiectul unor proceduri judiciare și anchete disciplinare, ceea ce a provocat un val de indignare în Turcia și peste hotare.

Aflat la putere din 2003, Erdogan este în mod frecvent acuzat de criticii săi de derivă autoritară și islamistă. De asemenea, șeful statului turc este criticat de ONG-uri pentru atingerile aduse libertății presei.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?