Jocul care îți schimbă mintea! Tocmai s-a aflat de asta și ai putea fi printre "victime"

 

Jocul Pokemon a fost o nebunie. A fost lansat în 1996, a făcut valuri și-n România, dar se pare c-a lăsat numeroase sechele. Pentru unii fenomenul a început odată cu lansarea Pokémon Go în 2016. Cercetătorii au găsit acum ceva diferit în creierul celor care au jucat popularul joc în copilărie. Oamenii de știință au descoperit în creierul fanilor jocului o zonă denumită „regiunea Pokémon". 

Această afecțiune îi face pe oameni să reacționeze mai mult la imagini cu personajele animate decât la orice altă imagine.

Pentru acest studiu, cercetătorii au recrutat 11 adulți, jucători experimentați de Pokémon. Dar ce face un om să fie expert în acest joc? Pe scurt, au început să se joace la o vârstă cuprinsă între cinci și opt ani, dar au jucat apoi Pokémon și în calitate de adulți. De cealaltă parte, au recrutat 11 novici în ceea ce privește jocul.

Primul test a constat într-un exercițiu de memorie: participanții a trebuit să numească creaturile pentru a pentru a determina cine era expert în pokémoni și cine nu.

Apoi, cercetătorii au scanat creierele participanților în timp ce le arătau imagini cu toți cei 150 de pokémoni originali.

În paralel, le arătau și alte imagini cu animale, fețe umane, mașini sau alte tipuri de animații. Au descoperit că, în cazul experților în Pokémon, o anumită regiune a creierului, şanţul occipitotemporal, a reacționat mult mai mult la imaginile cu pokémoni decât la celelalte. Pe de altă parte, ceilalți 11 novici nu au arătat nicio preferință pentru creaturile din Pokémon.

Rezultatele studiului au ajutat la dovedirea teoriei numite eccentricity bias. Teoria susține că regiunea care va reacționa atunci când privim o imagine este determinată de anumiți factori. Aceștia sunt: dimensiunea imaginii la care ne uităm sau dacă folosim vederea centrală sau cea periferică pentru a o privi.

Aceasta nu este prima dată când Jesse Gomez, co-autor al studiului, studiază creierul folosindu-se de Pokémon. A scanat creierele unor copii care se uitau la pokémoni și a ajuns la concluzia că metode similare ar putea fi folosite și pentru sunet. Există o regiune Pokémon a creierului și pentru sunetele pe care creaturile le fac.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?