Iulian Fota: "România are un proiect de țară de 150 de ani". Care a fost greșeala lui Iliescu în '90

 

Fostul consilier prezidențial pentru probleme de securitate națională, Iulian Fota, a declarat, joi, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, că România are un proiect de țară de 150 de ani, care a însemnat modernizarea, respectiv europenizarea sa, iar greșeala lui Ion Iliescu, în 1990, a fost că a respins ideea de pașoptism. În acest sens, Fota critică faptul că se introduce această idee falsă potrivit căreia nu avem un proiect de țară, "pentru că adevăratul proiect de țară de care ne-am apucat nu ne mai convine", având în vedere implicațiile sale. În viziunea sa, "nu e o întâmplare că s-a introdus această manipulare când avem și această problemă în estul continentului european". 

"România europeană este proiectul nostru de țară. România are un proiect de țară de 150 de ani, de la 1848, modernizarea României care înseamnă, de fapt, europenizarea ei. Se introduce această idee falsă că nu avem proiect de țară pentru că adevăratul proiect de țară de care ne-am apucat nu ne mai convine: pentru că înseamnă controlul averilor, nu ne convine pentru că înseamnă cod deontologic în media, nu ne convine pentru că înseamnă transparența actului public.

Nu e o întâmplare că s-a introdus această manipulare când avem și această problemă în estul continentului european. Nu ne mai convine modelul european și atunci perfid avem alte modalități de a-l dilua. Greșeala lui Ion Iliescu în '90 a fost să respingă ideea de pașoptism. De ce l-au alergat pe Rațiu și Coposu și Câmpeanu? Pentru că nu se dorea revenirea României lui 1848", a declarat Iulian Fota.

În acest context, Fota subliniază faptul că "problema la noi nu e cu politica, ci cu societatea".

"Aici strada a intuit extrem de inteligent când a zis că 'vrem o altă politică'. Nu s-a referit numai la clasa politică. Ideea de bună guvernare a provenit din nevoia de a nu pune lupa numai pe partide", a adăugat Fota.

În ceea ce îl privește pe premierul desemnat, Dacian Cioloș, fostul consilier prezidențial consideră că lupta împotriva sa și a viitorului Guvern a început deja:

"Se vede cu ochiul liber că partidele au început deja să mârâie doar la Dacian Cioloș, deocamdată. Eu cred că va fi votat. Nu uitați că Guvernul a venit pe un val popular, pe acel protest al străzii care vrea o altă politică. El e o antiteză a actualilor oameni politici. Dacian Cioloș are studii făcute pe bune, nu improvizații pe la universități fantome, un om cu studii în Occident ceea ce ai noștri nu înghit nici după 25 de ani".

Fota: Moldova, încă departe de momentul destrămării. E bine că Iohannis a stopat acordul de împrumutIulian Fota: Cioloș, o oportunitate de a scoate politica noastră din mocirla în care se aflăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?