Chifu, despre R. Moldova: Suntem într-o situație reală de criză. Iohannis trebuie să revină în țară

 

Fostul consilier prezidențial, Iulian Chifu, a declarat, joi, la Realitatea TV, în contextul în care fostul premier moldovean, Vlad Filat, a fost reținut pentru 72 de ore, după ce Parlamentul a votat, azi, pentru ridicarea imunității sale parlamentare, că ne aflăm "într-o situație reală de criză", iar "evenimentul de la Chișinău ar trebui să îl determine pe președintele Iohannis să vină foarte repede la București, pentru că multe din elementele care se petrec, acum, la Chișinău ne afectează în mod direct". 

"Evident că, în acest mare domino pe care îl prezintă Republica Moldova, cineva a tras o piatră și un anumit tip de model a luat-o la vale. Am văzut de multe ori ucenici vrăjitori care încercau să rezolve, în astfel de formule rapide, și probleme fundamentale și de foarte puține ori capacitatea de a face management, de a gestiona o criză (...) Dacă întreg acest joc e doar unul de păpuși ca cineva să iasă de pe scenă și ca să aruncăm capul lui Moțoc mulțimii, dacă Iurie Leancă sau dacă cel care manevrează se gândește că acest lucru e posibil, am mari dubii.

În momentul de față, Plahotniuc s-a singularizat (...) Problema este că, în stradă, să se gândească că au apărut cele două forțe politice pro-ruse care oricând sunt gata să pescuiască în ape tulburi, să preia un spațiu", a spus Iulian Chifu.

În viziunea sa, Republica Moldova "dacă nu își continuă acest drum pro-european, riscă să intre în mod direct în incapacitate de plată". Mai mult, Iulian Chifu consideră că "evenimentul de la Chișinău ar trebui să îl determine pe președintele Iohannis să vină foarte repede la București".

"Mai e un element asupra căruia aș vrea să insist și poate acum se vede clar de ce Parlamentul României a votat, în unanimitate, acel instrument de 150 de milioane de euro. România a reușit să își construiască un instrument pentru că Republica Moldova, în condițiile în care nu își continuă acest drum pro-european, riscă sa intre în mod direct în incapacitate de plată. Suntem într-o situație reală de criză în care dincolo de comentariile pe care le pot face, trebuie să existe o analiză extrem de serioasă și eu cred, de exemplu, că evenimentul de la Chișinău ar trebui să îl determine pe președintele Iohannis să vină foarte repede la București pentru că multe din elementele care se petrec, acum, la Chișinău ne afectează în mod direct. Cred că chestiunea actuală de la Chișinău reclamă multe resurse și atenție", a mai declarat Iulian Chifu.

"Până nu vedem pasul doi, trei și, mai ales, ce se întâmplă în zilele următoare cu această coaliție pro-europeană și cum alunecă întreaga situație, vom avea probleme majore și e una din situațiile în care cel puțin o structură ad-hoc trebuie să funcționeze în situații de criză, în prim-plan cu președintele republicii", a adăugat fostul consilier prezidențial.

"În momentul de față cred că UE are, cel puțin, în vocile sale cele mai importante un deficit major de atenție, o formulă de glisare sub nivelul modificării tratatelor a deciziei politice, în această materie, către o zonă care nu reflectă, în nicun caz, poziția statelor și aici România trebuie să aibă o poziție foarte clară, apropo de modul în care se exprimă pozițiile UE (...) solidaritatea să o manifestăm, în primul rând, la nivelul UE", a conchis Iulian Chifu.

Liderul PLDM, fostul premier moldovean, Vlad Filat, a fost reţinut pentru 72 de ore, joi seară, după ce i-a fost ridicată imunitatea. Pentru ridicarea imunităţii au votat în mod deschis 79 de deputaţi, notează publika.md. Vlad Filat a fost dus la sediul Centrului Naţional Anticorupţie, joi după amiază, cu mascaţi, dar în maşina proprie. Procurorul general cere arestarea fostului premier al Republicii Moldova.

Potrivit Procuraturii, în timpul când era premier, "Vlad Filat a extorcat şi a primit de la Ilan Shor bunuri şi servicii ce nu i se cuvin în sumă de 60 de milioane de dolari pentru a organiza numirea lui Shor în calitate de consul onorific în Federaţia Rusă.

În 2013-2014, Vlad Filat, susţinând că are influenţă asupra anumitor decidenţi, a pretins şi a primit de la Ilan Shor bani, servicii şi alte bunuri în sumă de peste 190 de milioane de dolari".

Potrivit rechizitoriului pregătit de procurori, declaraţiile martorilor indică limpede implicarea lui Vlad Filat în fraudarea banilor de la Banca de Economii din Moldova (BEM), în perioada când politicianul deţinea funcţia de prim-ministru (2010-2013).

 
 

 
Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?