Israelul trece la tiruri de artilerie în ofensiva împotriva Hamas

 
Foto: wordpress.com
Foto: wordpress.com
Armata israeliană a lansat sâmbătă atacuri de artilerie vizând Fâşia Gaza, de-a lungul frontierei estice dintre teritoriul palestinian şi Israel, pentru prima oară de la începutul ofensivei israeliene, la 27 decembrie, au anunţat martori citaţi de AFP.
Potrivit acestora, tirurile de artilerie au început la ora locală şi a României 16.30 şi au vizat în special Beit Hanoun, Jabaliya (în nordul Fâşiei Gaza) şi regiunea Khan Younes (în sud).

Potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului, zeci de obuze au fost lansate, iar nori imenşi de praf s-au ridicat deasupra zonelor de impact, în nordul Fâşiei Gaza.


În trecut, incursiunile terestre israeliene în Fâşia Gaza au fost precedate de puternice tiruri cu artilerie. În plus, analiştii israelieni au speculat în ulimele zile despre posibilitatea unei operaţiuni terestre în Fâşia Gaza.

De asemenea, mai multe tancuri au fost văzute deplasându-se în direcţia graniţei dintre Gaza şi Israel, în timp ce avioane survolau regiunea.

La rândul său, mişcarea palestiniană Hamas a ameninţat că va răpi soldaţi israelieni în cazul unei ofensive terestre israeliene, într-un mesaj difuzat la un post de radio. "Dacă (israelienii - n.red.) intră (în Gaza - n.red.), Gilad Shalit va avea prieteni noi", a avertizat gruparea islamistă. Shalit este un soldat israelian capturat la 25 iunie 2006 şi deţinut de atunci de Hamas, în Gaza.

Postul public de radio israelian a anunţat sâmbătă după-amiaza că tiruri cu artilerie se aud de-a lungul frontierei de est dintre Fâşia Gaza şi teritoriul israelian.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al armatei a refuzat să facă orice comentariu, rezumându-se să spună că "operaţiunea israeliană îşi urmează cursul".

De la începutul ofensivei împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas, în Fâşia Gaza, la 27 decembrie, Israelul a bombardat teritoriul palestinian din aer şi de pe mare.

Cel puţin 442 de palestinieni şi-au pierdut viaţa în ofensiva israeliană, printre care 75 de copii şi 21 de femei, şi cel puţin 2.290 au fost răniţi, potrivit surselor medicale palestiniene.

Înainte de tirurile de artilerie, armata israeliană a desfăşurat aproximativ 25 de raiduri aeriene asupra Fâşiei Gaza, în timp ce zece rachete lansate de palestinieni din Gaza au vizat sudul Israelului, potrivit armatei israeliene.

De la începutul ofensivei, aproximativ 500 de rachete palestiniene lansate au provocat moartea a patru israelieni, dintre care un soldat, şi rănirea a circa 50, au anunţat poliţia şi armata israeliană.

Liderul Hamas, Khaled Meshaal, a dat asigurări că gruparea sa "nu va capitula" şi a avertizat că un "viitor sumbru" îi aşteaptă pe israelieni dacă vor intra în Gaza.

Administraţia preşedintelui american în exerciţiu George W. Bush a declarat că Israelul are libertatea de a lansa sau nu o ofensivă terestră asupra Fâşiei Gaza.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?