Iranul denunță orice prezență militară străină în Golful Persic

 

Ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a declarat vineri într-un mesaj pe Twitter că orice prezenţă militară din afara regiunii în Golf va fi o "sursă de insecuritate" pentru Iran şi Teheranul va acţiona pentru a-şi proteja securitatea, potrivit Reuters.

Washingtonul face presiuni asupra partenerilor internaţionali pentru a se alătura unei coaliţii de securitate maritimă în Golf pe fondul tensiunilor exacerbate cu Iranul.


Teheranul a avertizat vineri împotriva oricărei prezenţe a Israelului, inamicul său declarat, în coaliţia preconizată.

"Golful Persic este o linie vitală şi, prin urmare, o prioritate pentru securitatea naţională a Iranului, care asigură de mult securitatea maritimă" în această regiune, menţionează Zarif în mesajul său.

"Ţinând cont de această realitate, orice prezenţă extraregională este prin definiţie o sursă de insecuritate...Iranul nu va ezita să-şi apere securitatea", avertizează ministrul de externe.

Marea Britanie a anunţat luni că se va alătura Statelor Unite în misiunea de securitate maritimă în Golf pentru protejarea navelor comerciale, după ce Iranul a sechestrat un petrolier sub pavilion britanic.

Traficul prin strâmtoare, pe unde trece o cincime din petrolul lumii, a devenit punctul central al tensiunilor, după ce Donald Trump au retras SUA din acordul internaţional încheiat în 2015 asupra programului nuclear iranian şi a reinstituit sancţiuni împotriva Teheranului.

Iranul susţine că responsabilitatea securităţii în aceste ape revine Teheranului şi celorlalte ţări din regiune.

Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită, care susţin politica SUA împotriva Iranului, au lansat un apel către comunitatea internaţională să apere comerţul maritim şi securitatea aprovizionării cu petrol pe plan mondial. Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?