Iranul anunță o nouă încălcare a acordului nuclear. Vești sumbre din Orientul Mijlociu

 

Teheranul a anunțat că va depăși limita impusă pentru îmbogățirea uraniului. Veștile vin într-un moment de maximă tensiune în Orientul Mijlociu, unde SUA au dispus în ultimele luni un important dispozitiv de luptă. Diplomați și comentatori se tem de un posibil conflict SUA-Iran cu efecte de neconceput. 

Iranul ridică miza conflictului cu SUA, anunțând că a decis să încalce iarăși acordul nucelar, prin depășirea limitei impuse pentru îmbogățirea uraniului.

Ministrul adjunct de Externe, Abbas Araqchi, a susținut că Teheranul mai dorește să salveze încă acordul, dar a învinuit statele europene pentru că nu și-ar fi îndeplinit angajamentele.

SUA s-au retras unilateral în 2018 din acordul încheiat în timpul mandatului lui Barack Obama. Ulterior, administrația lui Donald Trump a decis să impună noi sancțiuni Iranului.

Anunțul de azi marchează o nouă încălcare a acordului. În luna mai, Iranul și-a sporti producția de uraniu îmbogățit, care poate fi folosit dept combustibil pentru reactoare, dar și pentru armele nucleare.

SUA au avertizat Iranul că vor lansa un atac. Iranul s-a arătat gata de război

Teheranul a depășit deja cantitatea de uraniu îmbogățit permisă de amintitul acord.

Îngrijorare maximă în UE

Ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a avertizat în legătură cu riscul unei noi crize a refugiaţilor în cazul escaladării conflictului dintre Iran şi SUA, transmite dpa, citată de Agerpres.

'Dacă situaţia dintre Washington şi Teheran va continua să escaladeze, există pericolul că 3 milioane de afgani care trăiesc în acea ţară să părăsească Iranul', a declarat Asselborn, pentru săptămânalul Welt am Sonntag.

Cei mai mulţi dintre ei probabil că nu vor reveni în Afganistan din cauza situaţiei de securitate de acolo, ci se vor refugia în Turcia şi apoi în Europa, a explicat ministrul luxemburghez, atrăgând atenţia că 'există riscul unui val imens de refugiaţi, care pune mari provocări Europei'.

El l-a acuzat pe preşedintele american Donald Trump că a făcut un 'pas total greşit' atunci când a retras SUA din acordul nuclear cu Teheranul anul trecut. În realitate, SUA au rupt contractul, a arătat Asselborn, notând că acordul din 2015 oferise mai multă securitate Europei şi lumii.

Pe de altă parte, Jean Asselborn a cerut Iranului să nu dea curs ameninţării că începând de duminică va încălca principala prevedere a acordului din 2015 de la Viena.

'Până acum, Iranul s-a conformat mereu acordului, potrivit autorităţii internaţionale de reglementare nucleară de la Viena. Pe de altă parte, nu pot decât să-i avertizez pe iranieni să nu înceapă în această duminică îmbogăţirea uraniului dincolo de nivelul permis', a adăugat Jean Asselborn pentru ediţia de duminică a cotidianului Die Welt.

 

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Nelutu
07 Jul 11:15
Cei trei milioane de afgani sunt in Iran datorata americanilor si a celor din NATO care le-au invadat tara!Ia sa se retraga invadatorii din Afganistan si afganii se vor intoarce acasa!Americanii si aliatii lor sunt sursa tuturor conflictelor din lume!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?