Ion Iliescu:"Le Figaro - Fake news! NU am făcut acele declarații"! Jurnaliștii îl contrazic!

 
Ion Iliescu: PSD, în cea mai gravă criză a sa. Problemele lui Dragnea au creat fracturi interne
Ion Iliescu: PSD, în cea mai gravă criză a sa. Problemele lui Dragnea au creat fracturi interne

Publicația franceză de largă circulație, Le Figaro, a publicat un amplu material despre PSD și conducerea acestuia, în special Liviu Dragnea. Ion Iliescu este citat cu câteva declarații în reportaj, însă, fostul lider social-democrat susține că nu a declarat absolut nimic din ceea ce scrie Le Figaro. 

UPDATE Jurnalistul Le Figaro îl contrazice pe Ion Iliescu: 'Am înregistrat interviul audio'

Paul Cozighian, jurnalistul de la Le Figaro care a semnat articolul în care fostul președinte al țării Ion Iliescu îl critică pe actualul lider PSD, Liviu Dragnea, susține că are înregistrarea audio a interviului. Asta după ce Ion Iliescu a dezmințit informațiile publicate de Le Figaro.

"E foarte posibil ca dânsul să nu-şi mai amintească pur şi simplu. Eu mă bucur că a scris acel text pentru că ne dă ocazia să continuăm discuţia pe această temă. Ce a spus Iliescu nu numai că este adevărat, dar este extremd e grav. Da, tocmai acum o caut (înregistrarea cu domnul Ion Iliescu -n.r.) ca să aleg exact fragmentele respective. Tocmai am trimis şi dânsului. Am mulţumit foarte mult că a participat. Să ştiţi că interviul, în afară de partea aceasta e interesant. El a uitat ce ne-a spus nouă acolo. El ne-a povestit cu mare emoţie de toată epoca Frontului Salvării Naţionale (FSN). Chiar ne-a vorbit cu o înflăcărare la care nu ne-am aşteptat. Ne-a convins. Cel puţin pe mine m-a convins", a afirmat Paul Gozighian, jurnalistul de la Le Figaro, într-o invervenţie telefonică, luni seară, la Realitatea TV.

Reacţia jurnalistului vine după ce fostul preşedinte Ion Iliescu a negat, pe blogul personal, declaraţiile care le-ar fi făcut pentru cotidianul francez Le Figaro, precizând că a citit "cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilaţie despre PSD şi despre situaţia politică din România".

Jurnaliștii francezi de la Le Figaro au publicat o analiză despre România, în care citează o serie de declarații care i-ar aparține fostului președinte Ion Iliescu, în care îl atacă pe Liviu Dragnea. Ion Iliescu susține că nu a declarat absolut nimic din ceea ce scrie Le Figaro.

”Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilație despre PSD și despre situația politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva.

Fiecare este liber să creadă ce dorește despre PSD, despre situația politică din România, despre istoria post-decembristă. Însă nu pot accepta să fiu implicat în lupte politice pentru putere absurde, fără nicio miză nici pentru PSD, nici pentru România. Realitatea prezentată în articol este caricaturală, iar declarațiile care mi se atribuie sunt parte a acestei lupte politice. Nu este intenția mea să particip la așa ceva. PSD este un partid matur și responsabil, care își va rezolva problemele conform statutului său și legilor țării.

In ultima perioada, am ales să fiu cât mai puțin implicat în viața politică din PSD și din România. Iar când voi avea ceva de spus celor din PSD, o voi face direct, fără mijlocirea presei, române sau străine.

Nu cred că avem în față un fake news, ci un act de război mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil ca și atribuirea unor afirmații care nu-mi aparțin. Regret că lucrurile au ajuns atât de jos în presă. Mi se pare că jurnalul îmi datoreaza scuze și rectificarea respectivelor afirmații.”, scrie Ion Iliescu, pe blogul personal.
Știrea inițială

Fondatorul PSD și fostul președinte al țării a mai declarat pentru publicația franceză că "poziția personală a lui Dragnea, cu problemele sale juridice, a creat fracturi interne în PSD".

Iliescu a mai spus că în România nu există astăzi "alternativă la PSD, nu există altă forță capabilă să răspundă nevoilor societății".

Articolul Le Figaro trece în revistă situația generală din România, dominată de dorința lui Liviu Dragnea de a-și rezolva problemele din justiție, scrie g4media.ro.

România este "ţara unui singur partid"

"Succesor al Partidului Comunist, PSD a fost aproape tot timpul la putere în România. Actualul lider, Liviu Dragnea, conduce ţara în funcţie de propria agendă judiciară. El ordonă, iar partidul său cu disciplină stalinistă execută. Iar Bucureştiul, care de la 1 ianuarie va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, se supune", comentează editorialistul Thierry Portes într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro sub titlul "România, ţara unui singur partid".

"Totul a început cu el şi totul continuă cu el. Ion Iliescu, omul care a înlăturat regimul Ceauşescu în 1989 înaintea de a menţine controlul asupra puterii timp de un deceniu, a lăsat ţării o instituţie care, inclusiv în prezent, structurează România şi o ancorează, mai mult decât ale ţări vecine din Europa de Est, în trecutul comunist - Partidul Social-Democrat (PSD). După mai multe schimbări de nume, acesta este numele actual al acestei formaţiuni, construită pe modelul partidelor leniniste din trecut, cu aceeaşi disciplină care le permite liderilor să îşi impună punctele de vedere asupra colegilor, iar apoi asupra unei societăţi şi unui stat puternic infiltrate. Începând din anul 1989, PSD a lipsit în totalitate de la putere patru ani, din 1996 până în 2000, iar, din 2004, o altă perioadă de trei ani, dar a rămas totuşi principala forţă în Parlamentul de la Bucureşti. Această formaţiune a dominat România 22 din cei 29 de ani de la căderea Zidului Berlinului, după 44 de ani de regim al partidului comunist pe care l-a succedat. Şi, spre deosebire de toate celelalte formaţiuni, dintre care multe au dispărut, acest partid a reuşit să supravieţuiască în opoziţie şi să reia rapid puterea", notează editorialistul, conform mediafax.ro.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Orice miselie,aduce vijelie,ca de-ai suntem de drepta
18 Dec 07:37
0 0
Iliescu nu a criticat niciodata tara si partidul,miseilor,s-a gasit acum cei de la Figaro sa minta ! 18 Dec 06:56
Dl Iliescu este un politician vechi,cu convingeri profunde ,cu o tinută neoscilant[,si desigur,niciodata adversar al țării sau al PSD.Si-atunci,bolovanilor,cum credeti ca ar publica in exterior,la un ziar de dreapta,partidul sau tara ?Confundati actorii,domnilor,ca nici pe Trump nu l-am auzit sa critice America.Asta e boala de la noi,si nu se ia.Asa ca mai usor cu minciuna,feții mei .Nu asa domnule Rares Bogdan ?
Răspunde
0 0
V.ali
18 Dec 07:34
De ce se mai face atîta tam,tam pe aceasta tema.Iliescu,o stie o lume întreaga,ca Este principalul vinovat,înpreuna cu ciuma rosie,de situatia in care se afla românia.Au mintit poporul cu televizorul sau noi nu ne vindem tara,ca apoi sa o poata jefui cum vor ei,asa cum o face si in prezent.Sîntem a doua tara pe mapamond,dupa Siria,la numarul de emigranti.Ei cu război,noi in timp de pace.Mai spuneau de cei veniti din occident imediat dupa revolutie ca "dupa 20 de ani petrecuti la Jion,nu poti gindi ca nea Ion".Facînd referire la acelasi Ion Iliescu,care dupa 5 ani făcuti la rusi nu putea gîndi ca si G.Bush.Aceiasi politica a minciuni diversioniste,a uri de neam si de cei care nu le impartaseau crezul bolsevic.Acesti oameni nu se pot vindeca nici cum,avînd constiinta macinata de atîta crime comise dupa 22 dec.'89,mineriade dar mai ales crima ce o traeste tara prin acest mare exod de populatie mai ales cei tineriExportînd tot odata intelligente,materia cenusie,prin doctori profesori,ingineri,oameni de ştìnţa.
Răspunde
0 0
cucuveaua
17 Dec 20:37
mai traieste asta? mai si vorbeste
Răspunde
0 0
Au murit doar furitorii revolutiei din afara,sa va spună ce vrea Figaro acum
18 Dec 07:38
1 0 0
Iliescu nu a criticat niciodata tara si partidul,miseilor,s-a gasit acum cei de la Figaro sa minta ! 18 Dec 06:56
Dl Iliescu este un politician vechi,cu convingeri profunde ,cu o tinută neoscilant[,si desigur,niciodata adversar al țării sau al PSD.Si-atunci,bolovanilor,cum credeti ca ar publica in exterior,la un ziar de dreapta,partidul sau tara ?Confundati actorii,domnilor,ca nici pe Trump nu l-am auzit sa critice America.Asta e boala de la noi,si nu se ia.Asa ca mai usor cu minciuna,feții mei .Nu asa domnule Rares Bogdan ?
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?