Ion Iliescu împlinește astăzi 88 de ani. Cum îşi petrece ziua de naştere fostul preşedinte

Ion Iliescu împlinește astăzi 88 de ani. În ultimii patru ani, preşedintele de onoare al PSD și-a petrecut ziua de naștere discret, acasă, alături de soție. De altfel, fostul șef de stat a evitat evenimentele publice în ultima perioadă.Ultima apariţie publică a lui Ion Iliescu a avut loc în vara anului trecut, când fostul preşedinte a fost audiat la Parchet în Dosarul Mineriadei. Atunci, Iliescu a apărât zâmbitor în faţa presei şi nu părea să aibă probleme de sănătate.

Ion Iliescu se confruntă cu probleme serioase de sănătate. Fostul preşedinte al României iese foarte rar din casă din cauza unor dureri insuportabile pe care le are la picioare. De altfel, pe 1 decembrie, acesta nu a fost prezent la parada de la Arcul de Triumf. Soţia lui, Nina Iliescu, anunţa atunci că Ion Iliescu nu se simte prea bine.

Apropiaţii susţin că starea de sănătate a lui Ion Iliescu este una precară. În 2007, fostul preşedinte al României a avut o intervenţie chirurgicală la inimă, iar în urmă cu cinci ani s-a operat în Franţa, la Paris.

Ion Iliescu (născut 3 martie 1930, Oltenița, România) este un politician român, care a condus statul român în trei rânduri, ca președinte al CFSN între 22 decembrie 1989-1992, apoi ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004. Între 1996-2000 și 2004-2008 a fost senator din partea PSD. Din 2006 este președinte de onoare al PSD.

A intrat în Partidul Comunist Român în 1953 și a devenit membru al Comitetului Central al PCR în 1965, însă, începând cu 1971, a fost treptat marginalizat de Nicolae Ceaușescu. A avut un rol foarte important în Revoluția română din 1989, devenind președintele Frontului Salvării Naționale, ulterior al Consiliului Frontului Salvării Naționale. Ion Iliescu fost primul președinte post-comunist al României și a servit în două mandate constituționale, 1992-1996, și 2000-2004, separate de mandatul lui Emil Constantinescu. În timpul celui de-al doilea mandat al său, România a aderat la NATO și a încheiat negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană.

În 2005 a fost începută o anchetă pentru a stabili rolul lui Ion Iliescu în mineriadele din 1990, în care minerii din Valea Jiului, sub conducerea lui Miron Cozma, au descins în București pentru a înăbuși manifestațiile antiguvernamentale. În replică, Iliescu a declarat că scopul anchetei este „răzbunarea” împotriva sa. Pe 13 octombrie 2008 Biroul de presă al Ministerului Public a emis un comunicat de presă în care se arată că președintele Ion Iliescu nu va fi urmărit penal în dosarul mineriadei din 1990. Procurorii au hotărât că nu sunt suficiente și concludente probe pentru ca Iliescu să fie pus sub urmărire penală. În iunie 2009, Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală în dosarul „Mineriada 13-15 iunie 1990”, în care era acuzat de genocid, complicitate la tortură, propagandă pentru război, tratamente neomenoase, distrugere, favorizarea infractorului și complicitate la rele tratamente.În octombrie 2015 presa a anunțat că a fost pus sub urmărire penală în același dosar, pentru infracțiuni contra umanității.

Pe 13 iunie 2017, a fost trimis alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma și alții în judecată, pentru infracțiuni contra umanității.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?