Iohannis, reacție dură după anunțul premierului de a muta Ambasada României la Ierusalim

 

Președintele Klaus Iohannis a reacționat duminică la afirmațiile făcute de premierul Viorica Dăncilă despre faptul că va muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Comunicatul integral transmis de Administrația Prezidențială:

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute astăzi referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, Prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens.

Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rânduri și nu va fi reluată acum.

Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern.

Administrația Prezidențială nu a primit până în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rânduri de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și Prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare". 

Reația președintelui vine după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat duminică, într-un discurs susținut la Washington, că ea, în calitate de prim-ministru, va muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat ea, duminică, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în Statele Unite ale Americii.

”Susținerea față de Israel și față de comunitatea evreiască a fost preocuparea noastră constantă”, a mai spus șefa Guvernului. Declarațiile au fost făcute de Viorica Dăncilă în cadrul vizitei private pe care a început-o în SUA pentru a participa la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC).

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Vlad
25 Mar 07:46
Mare scula pe bascula, sunt in Ro musulmani si evrei la greu si nu se freaca unii de altii de zeci de ani. S-a gasit Malai Mare sa se opuna, dovedeste impotenta politica.
Răspunde
0 0
Presedintele in România doar reprezinta staul ,nu face politica externă nici cea dictată de UE
25 Mar 05:32
Două confuzii mari face dl presedinte.Politica externa nu o face presedintele, ci guvernul,parlamentul,partidele politice.Presedintele Româniai doar reprezinta statul in relatiile externe,asa cum un avoact reprezinta pe Costica la Curtea de Apel Bacău.Avocatul susține partea,daca are drptae,dar cu are idei si initiative.Pe fond.Wilson a elaborat 14 puncte de politica internatională ,intre care si dreptul popoareșor la autodeterminare,asta insemnă ca Israelul nu cere aprobarea de la RFG ca sa stabileasca orasul istoric drept capitală.Noi ,adica guvernul ,doar asta face ,recunoaste dreptul Israel de a decide ,chiar fara autorizația presedintelui României.Deci nu ce face SUA,care are alte interese ,ci ce zic normele internaționale conteaza.Palestina nu are stat ,deci nici capitală ,iar istoric ce mai ne spun blogistii.
Răspunde
0 0
ioan
24 Mar 23:30
Și când ne vom trezi cu bombe și mulți morți sau schilodiți, fiți siguri că printre aceștia nu vor fi drăcilă și drakkkne și nici copii sau apropiații lor !!! O să moară un islamist dar el se va duce pe lumea cealaltă unde il așteaptă o cohortă de fecioare, pe ai noștri care vor muri ce-i așteaptă ???
Răspunde
0 0
Groza
24 Mar 20:05
In cadrul UE,PSD-ul nu are amici decat pe Ungaria si Polonia.Ungaria(partidul de guvernamant FIGDEZ) fiind scoasa (eliminata din familia popularilor-daca Romania merge pe aceiasi cale va fi scoasa(partidul de guvernamant PSD-din familia socialistilor).Actuala guvernare cauta sa -i sarute in...pe SU .Vam dat doua miliarde(armata) ce vreti?In cadrul UE numai Cehia isi manifesta dorinta de mutare a ambasadei.Avem relatii cu un miliard de musulmani atentie!DADDY este in impas.El pleaca si noi dam socoteala.UE nu agreaza mutarea ambasadelor.
Răspunde
0 0
Marius
24 Mar 19:58
Iar a dat cu neamtul cu mucii in fasole. Scarba johahes
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?