Iohannis mai face un "cadou" Curții Constituționale. Super-imunitate și pensii speciale la CCR

 
Iohannis, învins de CCR
Iohannis, învins de CCR

Președintele Klaus Iohannis mai face un "cadou" Curții Constituționale după ce a respectat cu strictețe "ordinul" judecătorilor de a o revoca pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.La doar o zi după ce a acceptat fără comentarii decizia CCR referitoare la șefia DNA, Iohannis a promulgat o lege controversată adoptată în Parlament de alianța PSD-ALDE prin care judecătorii CCR primesc super-imunitate și pensii speciale.

Administrația prezidențială a anunțat marți că Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

Legea făcută cu dedicație de PSD-ALDE pentru judecătorii CCR a avut un parcurs sinuos în Parlament și a trecut prin mai sesizări de constituționalitate (depuse de PNL și USR) și cereri de reexaminare.

VEZI AICI forma finală adoptată de Senat pe 25 iunie 2018 (cu 70 de voturi pentru și 28 împotrivă) și trimisă spre promulgare la Cotroceni.

Ce prevede noua lege:

- Judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată penală decât cu încuviinţarea plenului Curţii, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

- Încuviințarea pentru reținere, percheziție sau trimitere în judecată se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR.

- În caz de "infracţiune flagrantă", procurorul general trebuie să informeze de îndată preşedintele Curţii Constituţionale de faptul că judecătorii Curţii sunt reţinuţi şi supuşi percheziţiei.

- Judecătorii CCR primesc o "pensie de serviciu" care poate fi cumulată cu orice alte venituri, în valoare de 80% din totalul veniturilor (inclusiv sporuri).

- La final de mandat, judecătorii CCR primesc și o bonificație în valoare de 6 indemnizații lunare nete.

- Un alt cadou făcut judecătorilor CCR: aceștia pot primi și pașaport diplomatic.

Odiseea cadoului făcut CCR a început pe data de 14 februarie, când Senatul a aprobat propunerea legislativă a deputatului minorităţilor sârbe, Adnagi Slavoliub, prin care judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) primesc imunitate sporită.

VEZI AICI parcursul legii cu dedicație pentru CCR.

Concret, judecătorii CCR nu mai pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată, decât cu încuviinţarea a două treimi din numărul judecătorilor CCR.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?