Informaţii dezvăluite accidental: Coreea de Nord deţine numeroase arme nucleare

 
Informaţii dezvăluite accidental: Coreea de Nord deţine numeroase arme nucleare
Informaţii dezvăluite accidental: Coreea de Nord deţine numeroase arme nucleare

Un înalt oficial sud-coreean a afirmat că în Coreea de Nord se estimează că ar exista mai mult de 60 de arme nucleare, aceasta fiind prima reacţie publică a Seulului în legătură cu arsenalul nuclaear deţinut de ţara vecină, relatează AP.

 

 

Ministrul Unificării din Coreea de Sud Cho Myoung-gyon a declarat luni în faţa parlamentului că estimările privind arsenalul nuclear din Coreea de Nord, ar fi între 20 şi 60 de bombe. El a răspuns la o întrebare a unui parlamentar, spunând că informaţiile provin de la seviciile de informaţii. Serviciul Naţional de Informaţii, principala agenţie de spionaj din Coreea de Sud, nu a comentat informaţia.

Cho ar fi dezvăluit neintenţionat informaţiile. Ministerul Unificării a transmis marţi că declaraţiile lui Cho nu înseamnă că ţara sa ar accepta Coreea de Nord ca stat nuclear, sugerând că eforturile diplomatice ale Seulului de a determina nordul să renunţe la programul său nuclear vor continua.

Evaluarea sud-coreeană cu privire la arsenalul nordic nu este mult diferită de estimările civile din afară bazate în mare măsură pe cantitatea de materiale nucleare despre care se crede că Nordul a produs-o.

Conform rapoartelor guvernului sud-coreean, se crede că nordul a produs 50 de kilograme de plutoniu armat, suficient pentru cel puţin opt bombe. Cercetătorii de la Universitatea Stanford, inclusiv fizicianul nuclear, Siegfried Hecker, care a vizitat instalaţia de centrifugare din Coreea de Nord de la Nyongbyon în 2010, a declarat la începutul acestui an că se estimează că Phenianul are un stoc de 250-500 de kilograme de uraniu îmbogăţit, suficient pentru 25-30 de dispozitive nucleare.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?