Senatul a decis: Se înfiinţează Liceul Romano-Catolic de la Târgu Mureş, cu predare în maghiară

Senatul a votat astăzi înființarea liceului Romano-catolic de la Târgu-Mureș, proiect pentru care s-a intervenit direct de la Budapesta. Inițiat de UDMR, proiectul a fost pus pe ordinea de zi imediat după vizită ministrului ungar de Externe la București. Au fost 71 de voturi "pentru", 20 "împotrivă" şi 4 "abțineri". În decembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 172 voturi "pentru", 69 "împotrivă" şi opt abţineri, proiectul de lege pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş ca unitate de învăţământ preuniversitar, cu predare în limba maghiară.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic ca unitate de învăţământ preuniversitar, cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, prin divizarea parţială a Liceului "Bolyai Farkas" din Târgu Mureş. Potrivit proiectului, liceul dobândeşte şi păstrează personalitatea juridică, prin derogare de la prevederile art. 19 alin. (1) lit. a din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Şcoala cuprinde clase de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, filiera teoretică fiind organizată pe profilurile umanist şi real, iar cea vocaţională pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic.

"Se înfiinţează Liceul Teologic Romano Catolic II Rákóczi Ferenc, denumit în continuare Liceul, ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, cu sediul în localitatea Târgu Mureş, strada Mihai Viteazul nr. 15, corp B, judeţul Mureş, prin divizarea parţială a Liceului 'Bolyai Farkas' din Târgu Mureş', prevede textul adoptat.

Liceul este cuprins în reţeaua şcolară a municipiului Târgu Mureş începând cu anul şcolar 2018 - 2019 de către Consiliul local Târgu Mureş, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?