Incidentul care a inflamat UE. Un comisar european acuză: ”E un cretin, un provocator, un fascist”

 

Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare Pierre Moscovici l-a catalogat vineri drept 'fascist' pe europarlamentarul italian care - într-un gest provocator - şi-a scos un pantof şi l-a apăsat pe foile sale cu însemnări, oficialul european promiţând să lupte cu 'astfel de oameni' până la 'ultima sa răsuflare', informează AFP, citată de Agerpres.'Este un cretin, un provocator, un fascist. Gestul lui este grotesc', a afirmat Moscovici la canalul de televiziune CNews, întrebat cu privire la gestul de marţi al eurodeputatului Ligii Nordului (extrema dreaptă), după conferinţa de presă în care comisarul european a anunţat respingerea bugetului italian.

'Când începem să tratăm în mod violent instituţiile, când începem să călcăm pe reguli, inclusiv cu pantofii, avem un fel de deviere lentă spre ceea ce se numeşte democraţie illiberală, adică lipsă de respect faţă de libertatea presei, libertatea justiţiei şi instituţiile politice', a afirmat el.

'Este într-adevăr politica pe care o detest şi voi lupta împotriva unor astfel de oameni până la ultima mea suflare', a promis Mosovici, reamintind că Matteo Salvini, şeful Ligii, s-a delimitat de gestul provocator al europarlamentarului italian.

'Nu schimbăm Europa prin provocări', a declarat Salvini despre gestul lui Angelo Ciocca.

Comisarul european a respins marţi bugetul italian, care nu se încadrează în mare parte în ţintele europene, o decizie fără precedent, şi a cerut guvernului coaliţiei populiste să prezinte un buget revizuit în termen de trei săptămâni.

Ciocca a intrat în tribuna presei după comunicarea făcută de Moscovici şi i-a luat foile cu însemnări de pe masă. Apoi şi-a scos un pantof pe care l-a trecut deasupra foilor subtilizate, sub privirea stupefiată a comisarului european.

După ce a vorbit despre o 'lipsă de respect', Mosovici a calificat miercuri gestul acestuia drept 'grotesc' într-o postare pe Twitter.

'La început zâmbim şi banalizăm pentru că este ridicol, apoi ne obişnuim cu violenţa simbolică surdă şi într-o zi ne trezim cu fascismul. Rămâneţi vigilenţi! Democraţia este o comoară fragilă!', a scris el în aceeaşi postare pe Twitter.

Totodată, Mosovici a declarat că nu a văzut niciun semn de contagiune în acest stadiu al problemelor politice şi economice cu Italia. 'Nu suntem în proces de a creare a unei noi crize', a afirmat el, citat de Reuters. Proiectul de buget pe anul viitor propune un deficit de 2,4% din PIB, ceea ce se încadrează practic în limita de 3% din PIB prevăzută în tratate, însă Comisia Europeană solicită un deficit mai mic pentru Italia, pentru ca astfel să îşi reducă povara datoriei, potrivit presei.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?