Imperiul SECRET al Vaticanului, construit cu banii lui Mussolini

Imperiul secret al Vaticanului, construit pe banii lui Mussolini
Imperiul secret al Vaticanului, construit pe banii lui Mussolini / FOTO: http://www.guardian.co.uk

Puţini turişti care trec prin Londra vor ghici vreodată că magazinul de bijuterii Bvlgari de pe New Bond Street are vreo legătură cu Papa. Acelaşi lucru se poate şi spune şi despre banca Altium Capital, aflată la intersecţia străzilor St James's Square şi Pall Mall. Ei bine, Biserica Catolică a reuşit timp de ani buni să păstreze un mare secret.

Ei bine, aceste clădiri de birouri, situate într-unele dintre cele mai scumpe zone ale Londrei fac parte, în mod surprinzător, din imperiul imobiliar secret al Vaticanului, scrie The Guardian.

Vaticanul a dezvoltat imensa afacere imobiliară de-a lungul anilor, folosind banii pe care Mussolini i-a oferit Bisericii Catolice, în semn de mulţumire pentru recunoaşterea regimului fascist, în 1929.

Biserica a avut grijă să investească banii, astfel că, în prezent, suma ajunge la 500 de milioane de lire sterline. În 2006, Vaticanul a cheltuit 15 milioane de lire pentru a cumpăra spaţiul din St James's Square 30. Biserica mai are însă proprietăţi şi în alte ţări, ca Franţa sau Elveţia.

De altfel, prelaţii au reuşit să ţină secretul provenienţei banilor foarte bine. Biroul din The St James's Square a fost cumpărat de compania Grolux Investments Ltd, care mai deţine şi alte proprietăţi în Marea Britanie. Datele de înregistrare nu specifică cine este adevăratul proprietar, iar Biserica Catolică nu apare înregistrată ca fiind proprietar.

Întrebaţi de banii primiţi de la Mussolini, dar şi despre proprietăţile Bisericii, reprezentaţii Vaticanului la Londra nu au vrut să comenteze subiectul.

 

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?