Impactul deosebit de grav pe care îl are fumatul în timpul sarcinii

 

Cu siguranță știi care sunt riscurile generale ale fumatului asupra sănătății tale – miros neplăcut al hainelor, apariția ridurilor, boli de inimă sau cancer de plămâni. Dar știi la ce riscuri își expui copilul dacă fumezi când ești însărcinată?

Oamenii de știință au realizat un studiu care arată că expunerea la nicotină în timpul sarcinii, indiferent că este vorba de țigările clasice sau de cele electronice, crește riscul sugarilor de a dezvolta sindromul morții subite (SMMSS).

Mai exact, acest sindrom se manifestă prin moarte bruscă și neașteptată a unui copil mai mic de un an. Ceea ce este și mai grav este că acest deces survine, de obicei, în timpul somnului.

„Eșecul autoresuscitării – capacitatea inimii de a reveni la rata cardiacă normală – și gâfâitul cauzat de lipsa de oxigen din creier au fost înregistrate în cazurile de SMSS", au declarat specialiștii.

Riscul la care îți expui copilul dacă fumezi când ești însărcinată

Aproximativ 10% dintre femeile care rămân gravide nu renunță la țigări pe timul sarcinii. În acest sens, medicii încearcă să găsească alternative pentru țigări, cum ar fi plasturii cu nicotină, dar toate aceste metode nu protejează sugarii de SMSS.

„Expunerea mamelor la nicotină în timpul sarcinii poate afecta sistemul nervos central al copilului și, de asemenea, poate afecta răspunsurile cardiorespiratorii pe care copilul le are atunci când este expus stresului", au mai declarat cercetătorii.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință de la Școala de Medicină din Dartmouth, au expus mai mulți șoareci la nicotină prin lapte sau sânge. Ulterior, au analizat răspunsul șoarecilor la expuneri repetate la cantități mici de oxigen.

Așadar, utilizarea nicotinei în sarcină sub orice formă este dăunătoare funcției cardiorespiratorii a fătului și crește riscul de apariție a sindromului morții subite. Din acest motiv și nu numai, nu este indicat să fumezi pe perioada sarcinii.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?