Imagini sumbre în Brazilia. Armata defilează pe străzi și salută victoria extremistului Bolsonaro

 

Victoria candidatului de extremă-dreapta, Jair Bolsonaro, a fost sărbătorită pe străzi de suporterii săi, dar și de militari. Un admirator al dictaturii militare din trecutul nu foarte îndepărtat al Braziliei, Bolsonaro a promis mai multă putere pentru Armată și pentru forțele de securitate, stânind îngrijorări pentru soarta democrației din statul sud-american.

Victoria extremistului Jair Bolsonaro, pe care mulți critici îl cataloghează frust drept fascist, a lovit puternic opoziția din Brazilia și a trimis unde de șoc în întreaga lume.

La fel de îngrijorătoare au fost și manifestările Armatei, căreia Bolsonaro a promis să îi ofere mai multă putere, o veste îngrijorătoare pentru cei care nu au uitat anii dictaturii militare din 1964-1985.

La Niteroi, în sud-estul țării, o coloană de militari, în vehiculele Armatei, a defilat prin mulțime sărbătorind victoria (Video, mai jos). Potrivit informațiilor, nu a fost singura manifestare de acest gen, îngrijorătoare și în primul rând ilegală.

Alte informații recente nu au cum să ofere mai mult optimism pentru viitorul Braziliei.

Potrivit presei locale, mai multe universități braziliene au fost percheziționate de poliția militară, care a confiscat materiale privind istoria fascismului și steaguri sau însemne anti-fasciste, spunând că acestea ar fi interzise de legea împotriva propagandei electorale.

Într-una dintre universități, poliția militară a întrerupt chiar și un curs pe tema fascismului, amenințând profesorul cu închisoarea.

Cine este Bolsonaro

Jair Bolsonaro nu şi-a ascuns niciodată admiraţia pentru anii dictaturii militare, și s-a declarat dispus să "schimbe Brazilia", dar prin "apărarea legilor şi respectarea Constituţiei".

La 63 de ani, militar în rezervă, atât grosier, cât şi rasist şi homofob, el încarnează candidatul "antisistem". Jair Bolsonaro a spus, printre altele, că o parlamentară din ţara lui este "prea urâtă pentru a fi violată" şi că "femeile şi bărbaţii nu ar trebui să câştige salarii egale".

Urând stânga şi în special PT, aflat la putere din 2003 până la mijlocului anului 2016, dar şi contestatar al dreptei tradiţionale, el a ştiut să capteze voturile celor sătui de actuala clasă politică.

Într-un mesaj video difuzat la un miting în Sao Paulo, fostul militar le-a spus miilor de susţinători că "îi vom mătura pe bandiţii aceia roşii de pe hartă", o referire la Partidul Muncitorilor (PT, stânga).

Bolsonaro a atacat şi un ziar, Folha de Sao Paulo, care săptămâna trecută a relatat că el a încălcat regulamentul de finanţare a campaniei, calificând această informaţie ca "cel mai mare 'fake news' din Brazilia".

Cel care se consideră drept un "Trump tropical" şi-a axat campania pe lupta împotriva insecurităţii. Pentru aceasta, el vrea să instituie o scădere a vârstei de penalizare de la 18 la 17 ani, o flexibilizare a legislaţiei asupra portului de arme, considerând că acestea sunt "instrumente care pot fi utilizate pentru a ucide sau pentru a salva vieţi", precum şi o "protecţie juridică" a poliţiştilor dacă aceştia ucid un suspect cu arma lor de serviciu.

Capitolul corupţiei este de asemenea foarte important în campania sa. Bolsonaro profită de scandaluri în care este implicat partidul de stânga, în special încarcerarea lui Luiz Inacio Lula da Silva din aprilie pentru corupţie, pentru a-l decredibiliza pe Fernando Haddad. "Vrem un guvern decent, diferit de tot ceea ce ne-a aruncat în criza etică, morală şi bugetară", a reiterat el, promiţând să reducă două ministere cu scopul de a limita aranjamentele dintre partide şi de a institui un sistem mai strict al bugetului.

În pofida cunoştinţelor limitate în economie, Bolsonaro şi-a atras simpatia investitorilor cu propuneri ultraliberale pentru ţara sa. Programul său economic prevede reducerea cu 20% a volumului datoriei, privatizând şi capitalizând o mare parte a întreprinderilor publice braziliene, crearea unui sistem paralel de pensionare prin capitalizare şi crearea unui super-minister al economiei, care le-ar regrupa pe cel al finanţelor şi pe cel al planificării.

Apărător al "valorilor", aliat al evangheliştilor ultraconservatori, fostul militar vrea să acţioneze asupra educaţiei, întărind studierea matematicii, ştiinţelor şi limbii portugheze, "fără îndoctrinare şi nici sexualizare precoce". O referire la obsesia unei părţi a dreptei dure, convinsă că şcolile braziliene pervertesc copiii cu idei marxiste şi iniţierea în sexualitate.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Barosu
29 Oct 18:28
Să vedeți festivaluri samba în regimul ăstuia. Acum e de mers acolo. Violuri în grup la dansatoarele din carele alegorice, în plină stradă.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?