Imagini 3 D de pe planeta Marte la o rezoluție de înaltă calitate

HiRise, cel mai mare telescop de explorare a sistemului solar, a surprins nenumărate imagini cu planeta Marte la o rezoluție foarte înaltă, scrie larene.it.Profesorul Alfred McEwen, membru al Laboratorului şi planetarului din cadrul Universităţii Arizona, le-a prezentat recent la Universitatea din Padova.

Cassis, stereocamera instalată la bordul ExoMars, se ocupă de zone mari, surprinde imagini color și sunet stereo, își stabilește orbita în jurul Plantei Marte și funcționează în decurs de o lună. "Telescopul cântărește 64 de kilograme și a colectat 53.000 de imagini, care totuși acoperă mai puțin de 3% din suprafața planetei Marte - a spus McEwen.

Cercetătorii au descoperit, recent, straturi gigantice de gheaţă pe planeta Marte. Oamenii de ştiinţă au analizat imaginile captate de un vehicul spaţial ce zboară în jurul planetei roşii şi care studiază atmosfera şi solul marţian din 2006, potrivit The Independent.

În total, ar fi vorba de opt regiuni în care se găsesc depozite uriaşe de gheaţă pe câteva pante abrupte: şapte în emisfera sudică şi una în cea nordică a planetei.

Savanţii cred că gheaţa respectivă ar putea constitui o sursă accesibilă de apă pentru exploratorii care se vor aventura pe Marte sau chiar pentru viitorii colonişti umani permanenţi. Apa ar putea fi folosită atât pentru băut, cât şi pentru o eventuală conversie în oxigen, pentru a face aerul respirabil.

Cercetătorii ştiau de multă vreme că planeta roşie deţine unele rezerve de gheaţă, la mică adâncime de suprafaţă şi depozite importante la cei doi poli.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?