ICCJ sesizează CCR, pentru închisoarea de weekend

 

Judecatorii ICCJ vor sesiza CCR pentru proiectul de lege care permite executarea pedepselor de până în 5 ani, acasă sau în centre special amenajate, anunță Realitatea Tv.Reamintim că proiectul modificat masiv de PSD-ALDE-UDMR, care permite detenția de weekend în centre speciale sau executarea pedepsei cu închisoarea la domiciliu, pentru pedepse de maximum 5 ani, a trecut, miercuri, de votul final al Camerei.

Au fost 170 de voturi ”pentru” și 80 ”împotrivă”. După vot, PNL a anunțat că va sesiza proiectul la CCR. Proiectul cuprinde prevederi îngrijorătoare: brățara electronică nu mai este obligatorie pentru acest regim de pedepse, potrivit unui amendament PSD. Pe de altă parte, cei care au comis infracțiuni cu violență, recidiviștii, precum și cei care au fost condamnați pentru luare de mită, dare de mită și trafic de influență nu pot beneficia de aceste măsuri. Raportul comisiei juridice, cu toate amendamentele adoptate luni, poate fi consultat aici.

După vot a existat și un schimb de replici dur între parlamentarii Puterii și cei ai Opoziției.

USR, după vot: Transformați România în paradis penal!

Astfel, Stelian Ion, deputat USR, le-a transmis celor care au votat proiectul: "Mă adresez colegilor din PSD, ALDE, UDMR. Pe zi ce trece transformați România într-un paradis penal, dacă asta vă doriți, înseamnă că reușiți". 

O replică dură a avut și Gabriel Andronache, deputat PNL: "Ati transformat proiectul în măsuri alternative la liberarea condiționată", a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache, după vot.

Ce prevede proiectul

DETENȚIA DE WEEKEND Potrivit amendamentelor depuse de PSD şi aprobate luni în comisia juridică, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executării pedepsei conform Legii 254/2013, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Citește aici prevederile din proiect

DETENȚIA DE WEEKEND Judecătorul de supraveghere a executării pedepsei va dispune aceste măsuri pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani, care au efectuat fracţia de 1/5 necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie. Măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deţinuţilor care au săvârşit abateri disciplinare, mai prevede textul adoptat, la propunerea PSD.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?